Българче се роди в облаците над Атлантическия океан

Николай увеличи бройката на пасажерите на самолет от Богота за Франкфурт

Екипажът на "Луфтханза" с неочаквания пътник

Пътуващ от Богота за Франкфурт самолет на "Луфтханза" извърши междинно кацане в Манчестър с пътник повече на борда, след като българска роди момченцето си в облаците над Атлантическия океан, съобщи германският авиопревозвач в петък.

"На 26 юли полетът на "Луфтханза" LH543 от Богота до Франкфурт определено беше различен както за пътници, така и за екипаж", започва компанията съобщението си за рядко случващото се раждане на дете на борда на самолет по време на полет.

38-годишната българка Десислава К. е дала живот на бебето си в 12.37 часа (10.37 UTC) на 26 юли на доста необичайно място – сред облаците, на височина на полета от 11 800 метра над Северния Атлантик при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина.

"Еърбъс"-ът на авиокомпанията излетял на 25 юли в 21 часа от Богота, но по време на полета жената започнала да изпитва симптоми на преждевременно раждане. Екипажът преместил някои пътници в предните редици, а задната част на самолета се превръща във временна родилна зала, отделена с преграда от останалата част на салона.

Раждането протекло без усложнения и станало с помощта на кабинния екипаж и трима лекари, които са били на борда като пътници. Новороденото момченце било кръстено от благодарната майка Николай – на името на единия от помогналите ѝ лекари, който явно също е бил българин.За осигуряване на възможно най-бърза медицинска грижа на родилката и бебето, капиталът решава да кацне в Манчестър, където самолетът вече се приземява със 192 пътници.

"Никога не ми се е случвало подобно нещо в моя 37-годишен професионален опит, но целият екипаж свърши изключителна работа", каза Курт Майер, капитан на особения полет.  За него да поздрави след кацането на белия свят новият пътник било най-невероятното изживяване след раждането на неговия собствен син.

След като Николай се родил, това било съобщено на останалите пътници по уредбата и те посрещнали новината с ръкопляскане.

Ражданията на борда са голяма рядкост, отбелязват от "Луфтханза" и допълват, че от 1965 г. това е единадесетото раждане по време на техен полет.

Споделяне

Още от България