Зимата блокира Централна Европа

Българи блокирани в Унгария заради лошото време

Външно министерство съветва да се избягват пътувания в района

Затворена магистрала в Унгария

Няколко групи български граждани вече втори ден са блокирани по пътищата в Унгария заради суровите зимни условия, които сковаха Централна и Източна Европа. В Унгария е обявен най-високият червен код за много опасно време – силен снеговалеж, придружен със силен вятър. Посолството ни в Будапеща поддържа връзка с тях. Външно министерство съветва българските граждани да предприемат само при крайна необходимост пътувания в Централна Европа, в голяма част от която зимата се върна в пълната си сила.

В Унгария десетки главни пътища в цялата страна бяха блокирани от снега, а бурята остави над 100 000 души без електричество. В страната е обявен червен код за обилен снеговалеж, придружен от силен вятър, заледени и хлъзгави пътища в следните области на северозападната част на страната: Шомодьор Зала, Ваш, Веспрем, Дьор-Шопрон-Мошон. Международният път М-1 Будапеща - Гьор - Виена от полунощ е затворен в двете посоки от района на град Гьор до австрийската граница. От сутринта властите връщат всички автомобили обратно към Будапеща, до второ нареждане.

Международен път М-7 Будапеща-Балатон-Австрия е затворен също за неопределен период от време поради верижна катастрофа между 40-60 автомобила. Метеорологичните прогнози за предстоящия уикенд не са добри. Очаква се температурите да продължат да падат, по предварителна прогноза до - 15 градуса по Целзий.

Заради влошената метеорологична обстановка на места в страната бяха изпратени дори танкове, за да помогнат на хилядите водачи на МПС, закъсали в снежните преспи, посочва Ройтерс. Много хора, носещи преносими компютри със себе си или смартфони, са успели да подадат сигнал за помощ чрез социалната мрежа Фейсбук, добавя агенцията.

Лошото време, причинено от завръщането на зимата, наруши сериозно транспорта в Словакия, предаде Франс прес. Заради обилните снеговалежи 19 000 домакинства останаха без ток в източната част на страната. Блокиран беше и участък от националния път, свързващ столицата Братислава с втория по големина град Кошице. Стотици коли се озоваха в снежната клопка. Влаковете се движеха с големи закъснения. Тази нощ пожарникари трябваше да евакуират 350 пътници на влак, както и 50 души от блокирани в снега коли. Обстановката се усложнява и от бурните ветрове. Затворени са и пътища, свързващи страната с Полша и Унгария.

Метеорологичната обстановка в цяла Източна и Централна Словакия, както и в районите на Комарно и Дунайска Стреда в Южна Словакия, е силно усложнена със силен вятър, снегонавявания и заледяване. Скоростта на вятъра на отделни места достига до 70-80 км/ч, видимостта е ниска, информират от министерството.

Затворени за всички превозни средства са планинският преход Доновали, магистрала D 1 в участъците Левоча – Попрад, пътят Комарно – Велки Медер, множество второкласни пътища в районите на Прешов, Кошице, Михаловце и Кежмарок, както и част от граничните преходи между Словакия и Полша, намиращи се при селата Бехеров и Куров в окръг Бардейов. През прехода Пусте поле се допускат само камиони с вериги.

Силно затруднен е и железопътният транспорт, влаковете пристигат с големи закъснения, затворен е участъкът между Комарно и Велки Медер.

Прогнозите са за влошаване на обстановката в районите на Прешов и Кошице, където до края на деня се очаква силен снеговалеж.

Валежите от сняг в района на австрийските Алпи се очаква да спрат. Силният вятър ще продължи и в следващите дни. Сутрешните температури са от -8 до -2 градуса, през деня достигат от -4 до + 3 градуса. Поради дъждовни и снежни валежи е затруднено движението по магистралите в Австрия.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на Чешката република са проходими при зимни условия. Движението по част от второкласните пътища в планинските райони на Злинска област е затруднено от снегонавявания и силен вятър, който днес достига 20 м/с. В Моравско-силезийска, Краловохрадецка и Оломоуцка област има опасност от образуване на поледици.

Много тежки са метеорологичните условия в Полша. Обилни снеговалежи паднаха днес в южните и източните региони на страната и създадоха големи проблеми за автомобилния трафик. Под дълбока снежна покривка в продължение на няколко часа пребиваваха градовете Краков, Люблин и Жешув. Местните комунални служби заявиха, че досега не са имали такъв случай - само за един час да навали сняг с дебелина 15-20 сантиметра. По шосето между Краков и планинския курорт Закопане се образуваха огромни задръствания заради подхлъзнали се камиони, препречили пътя. Временно бе спрян достъпът на товарни автомобили откъм границата със Словакия.

Силен снеговалеж, навявания и бурни ветрове има в по-голямата част на Беларус, предаде ИТАР-ТАСС. Заради влошената обстановка временно е затворено летището в столицата Минск. В редица градове навяванията пречат на трафика и на придвижването на пешеходците. На места в западните части на страната снежната покривка вече достига 40-55 сантиметра. Очаква се лошото време да се задържи и утре, а тази нощ температурите да паднат до минус 14 градуса по Целзий.

Споделяне

Още от Европа