Българи и албанци пласирали фалшифи евробанкноти в Бавария

Двама българи от Павликени и двама албанци са задържани при съвместна операция на българската, чешката и баварската полиции за фалшифициране на 230 000 евро банкноти. Това съобщиха на съвместна пресконференция днес главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на Европол Гюнтер Щорбек и Иржи Брош от чешката полиция.

Четиримата фалшификатори са задържани през миналата седмица. Каналът за фалшификация на банкнотите е действал на територията на България, Чехия и Бавария, като банкнотите се печатали в България и Чехия, а били пласирани в Бавария, уточни ген. Бойко Борисов.

Каналът функционирал в продължение на две години, а задържаните лица са били известни на полицейските служби, допълни Борисов. По случая в Чехия е работил български офицер в сътрудничество с чешката полиция, каза главният секретар на МВР.

В отговор на въпрос дали е притеснителен фактът, че в България няма нито един осъден за фалшифициране на пари и документи, Юрген Щорбек каза, че вярва в българското правосъдие. Българската полиция играе водеща роля в предотвратяването на фалшифициране на пари и документи в Югоизточна Европа, отбеляза Щорбек. Запитан дали фалшификацията на евро е заплаха за европейската финансова система, Щорбек посочи, че в момента такава заплаха не съществува. Еврото е и ще остане сигурна валута, допълни директорът на Европол.

Ген. Бойко Борисов и Юрген Щорбек обявиха инициативата си за създаването на център за борба с фалшифицирането на документи, пари и платежни средства. За финансирането на такъв център е необходимо решение от страна на българското правителство, каза Щорбек.

Новината за разбития канал с участие на българи бе обявена в момент, когато в София се провежда международен форум под надслов "Евро-Югоизток", организиран от Баварската криминална служба и нашето МВР.

Лично премиерът Сакскобургготски откри конференцията вчера и обяви, че от началото на мандата му в България са конфискувани фалшиви банкноти, чекове и пътни карти за повече от 16 млн. и половина щатски долара, над 3 млн. фалшиви евро, разкрити бяха множество печатни бази за фалшиви банкноти и документи и над 30 организирани престъпни групи. Премиерът Сакскобургготски приветства всички участници и специално благодари на генерал Бойко Борисов за работата на МВР.

За професионални успехи директорът на Европол отличи с грамоти ген. Борисов, директорите на НСС ген. Иван Чобанов и на НСБОП ген. Румен Миланов, както и на директора на РДВР- Пловдив ген. Валентин Петров, началника на РЗБОП полк. Йордан Кюмюрджиев и капитан Калин Георгиев, началник-сектор в РЗБОП - двамата от РДВР-Пловдив.

Още от България