Българи изпирали пари и през Флорида

Изобретателността на схемите за изпиране на пари от престъпна или незаконна дейност е много голяма, а участниците в тях са изключително гъвкави, което прави борбата с пресичането на явлението трудна. Това заявиха в четвъртък експерти от американското финансово министерство, които участваха в семинар в Пловдив с прокурори от Южна България, посветен на разкриването на престъпни организации чрез проследяването на парични потоци.

Като илюстрация правният съветник във финансовото ведомство на САЩ Бернард Бейлър съобщи, че българи са препирали пари в САЩ. Той посочи, че последното дело е срещу българска група, която е прала пари във Флорида. Част от сумата е била върната, за което е осъществена съвместна операция между ФБР и българската комисия за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Между 1 и 5 процента от брутния световен продукт са свързани с изпиране на пари, сочат данните на Световната банка, цитирани от американските експерти. Том Пийбъс, финансов експерт от посолството на САЩ в София, допълни, че борбата срещу изпирането на пари е част от борбата срещу организираната престъпност. Той уточни, че в САЩ срокът за давност за подобни престъпления е пет години от последното такова деяние. Престъпленията, които стоят зад почти всички схеми за изпиране на пари, са или трафик на наркотици, или измами, свързани с инвестиции.

Проблемът с кокаина в САЩ е свързан с Южна Америка и най-вече с Колумбия, каза още Пийбъс. Той пристига в САЩ от големите картели, които искат да върнат обратно печалбите си, а това става чрез различни методи, които "перачите" много гъвкаво променят – от фиктивни банкови сметки, контрабанда на стоки, трансфери на парични средства кеш с чартърни самолети. 

 

Перачите на пари са изключително креативни хора и времето на експертите отива преди всичко за разбиране и разбиване на схемите, подчерта Бърнард Бейлър.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?