Българи обвинени за убийството на британски милионер

Български куршуми са убили британския милионер Тоби Сидик, съобщава шотландското електронно издание "Лайф тудей". Този факт е бил изнесен на процеса за убийството на бизнесмена.

Деветмилиметровите патрони обикновено не са свързани с престъпления във Великобритания, защото са проектирани за източноевропейски пистолети и полуавтоматични оръжия, заяви експертът по балистични експертизи Марк Конъли по време на процеса.

38-годишният Тоби Сидик беше застрелян в апартамент в град Гленротес на 24 октомври 2010 г.  Братът на бизнесмена - 42-годишният Мо, е обвинен, че е организатор на убийството с помощта на българските студенти Тенчо Андонов (28 г.) и Деян Николов (27).

След продължително претърсване на местопрестъплението полицията е открила четири пълнителя и два куршума. Единият куршум е бил намерен в канапе в апартамента на бизнесмена, а другият в градината пред дома му. Конъли предположи, че един от куршумите е ударил рамката на прозореца, после е рикоширал и така се е озовал в канапето. Другият е прелетял през прозореца в градината, след като е преминал през нещо в стаята, като това може и да е било човек.

При аутопсията от трупа на Тоби Сидик са били извадени два куршума. По време на убийството са били произведени най-малко четири изстрела, посочил Конъли. По думите му маркировката и на четирите куршума показва, че те са били изстреляни от едно и също оръжие. Tе са от 9-милиметрови патрони, произведени през 1998 година в оръжеен завод в Казанлък, в България.

Според Конъли само два самозареждащи се пистолета са проектирани, за да стрелят с такива патрони и това са чешкият CZ83 и руският "Макаров".

Делото за убийството на Тоби Сидик започна през октомври 2011 година. Според обвинението спусъкът на пистолета, убил Сидик, е бил натиснат от българина Андонов, след като бизнесменът бил примамен в апартамента в Гленротес с обещания за евтини цигари и алкохол. Предполага се, че за убийството Андонов е получил 18 000 британски лири.

Андонов и Николов, които са студенти и охранители на половин ден, както и Мо Сидик отричат обвиненията. Българите твърдят, че имат алиби за времето, когато е извършено убийството. Процесът продължава.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?