Българи от Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул

Въпреки че правителството го назначи в чужбина, той още не е подал молба за напускане на спецпрокуратурата

Пламен Георгиев, консул

Българи от Испания се обявиха срещу назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия и започнаха петиция в интернет в опит да го предотвратят.

Тя набира все по-голяма сила и вече е подкрепена от стотици граждани, които смятат, че бившият шеф на антикорупционната комисия не отговаря на законовото изискване да е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България" и настояват за "професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа".

"Назначава се некомпетентен, нарушаващ законите и моралните норми, компрометиран и нагъл човек. Това не е назначение в помощ на българските граждани в Испания, а удобна служба за наш човек. С такъв консул по-добре да няма консулство. Резултатът ще е еднакъв", пише гражданин подкрепил петицията.

"Против съм такъв субект с лоша репутация и не отговарящ на изискванията да заема този важен пост", допълва друг от подписалите.

Сред мотивите на подкрепилите петицията е и добрата работа на досегашния консул Цветелин Цолов, който ще бъде прехвърлен в новооткриващото се консулство в Барселона.

Пламен Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

Външно министерство, което едва ли стои зад идеята за трудоустрояването на Георгиев във Валенсия, мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Мадрид.

Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

Пламен Георгиев все още е спецпрокурор

Правителството назначи Пламен Георгиев за консул на 9 август, но той все още не е освободен от спецпрокуратурата и дори не е подал молба за това.

Говорителката на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева обясни пред Mediapool, че не е наясно с консулския статут на Пламен Георгиев и как и кога може да се реши казусът.

За да встъпи в длъжност, Георгиев трябва да получи екзекватура от приемащата страна, което е въпрос на време.

Според Закона за дипломатическата служба, "за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория" или, по изключение "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България". 

"Ей, много ценен кадър"

Назначението на Георгиев предизвика много коментари в социалните мрежи.

"Ей, много ценен този кадър, не могат да му намерят награда за нещата, дето ги знае и не ги казва!", коментира културологът Ивайло Дичев.

Адвокатката Грета Ганева коментира, че Георгиев не отговаря на законовите изисквания за поста.

"Ааааа, не! Няма да мине тая работа така! Не сме в развития социализъм да пращат стъпилите накриво по дипломатическите ни служби в чужбина. Кой предложи Пламен Георгиев за консул? Захариева? Защо, бе? С какви мотиви? Поради каква причина Министерският съвет прие това решение? Защо в закрито заседание?Дори да се направим, че не разбираме действителните мотиви, от чисто формална страна как се установи, че Пламен Георгиев отговаря на изикванията на закона?", посочва тя и припомня:

Съгласно чл. 24 от Закона за дипломатическата служба:

(1) За ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности по чл. 42.

(2) По изключение за ръководител на задгранично представителство може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то:

1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България;

2. отговаря на изискванията по чл. 27, ал. 1, т. 1, 2, 3, 4 и 5.

"Ясно е, че Пламен Георгиев не отговаря на критериите по ал. 1, значи трябва да отговаря на изискванията за изключение по ал. 2. Вижда се, че изискванията по ал. 2 трябва да са налице едновременно. Тъй като е общоизвестно, че Георгиев не се ползва с безспорно добро име (той, ако се ползваше с добро име, нямаше да се налага да подава оставка като ръководител на КПКОНПИ), липсва първото изискуемо по закон условие, поради което не е необходимо да се проверява дали останалите по т. 2 са налице. Макар че и за тях откровено се съмнявам, по-специално относно това по чл. 27 ал. 1 т. 3 да владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за Организацията на обединените нации, или процедурен език, използван от Европейската комисия. Защо си мисля, че колкото са го проверявали, преди да стане председател на КПКОНПИ, толкова са го проверявали и сега. Изключението Пламен Георгиев. Точка!", коментира Ганева.

БСП: Подиграха се с ГЕРБ, с парламента и с правителството 

От БСП определиха назначението на Пламен Георгиев като "подигравка".

"Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?". Този въпрос поставя депутатът Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България".

"Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването ?, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София. Е, явно е много важен. И кой се подиграва с хора и институции ли? Има само един, който може да осигури тази светкавична поредица от абсурди - Бойко Борисов. Браво за ефективността! Но помнете - трупът е скрит, н уликите остават!", се посочва в позицията на БСП.

Три поста за десет дни

Парламентът освободи Георгиев от КПКОНПИ в края на миналия месец, след като той подаде оставка заради разразилия се през април скандал около имотните му сделки.

Първоначално Пламен Георгиев по съвет на Борисов излезе в отпуск. По това време започна данъчна проверка на шефа на КПКОНПИ за евентуални разминаване между доходите и разходите му.

Проверката обаче не установи нарушения, а той обясни, че е станал жертва на олигарсите.

Георгиев каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е "чист човек". И уточни, че решението му за напускане е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов.

Решението да бъде изпратен във Валенсия обаче най-малкото е съгласувано с Борисов, като не е ясно какво е наложило само няколко дни по-рано Георгиев да бъде възстановен като спецпрокурор.

Съгласно решението на ВСС Пламен Георгиев трябваше да се върне в специализираната прокуратура със задна дата, считано от 1 август, за да не се прекъсва юридическият му стаж.

Като генерален консул той ще отговаря за областите Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови, в които има сериозна българска диаспора.

Подобни назначения от години вбесяват кариерните дипломати, но политическото ръководство на външно министерство, поне публично, рядко им се противопоставя.

Споделяне

Още по темата

Още от България