Българи отблъснали атака на талибаните срещу летището в Кандахар

Българи отблъснали атака на талибаните срещу летището в Кандахар

Български военни отразиха във вторник атака на талибаните срещу летището в Кандахар, съобщиха във вторник от министерството на отбраната в София.

В 9.45 местно време срещу летището била извършена наземна и ракетна атака. Взривени са 2 ракети.

Открит бил и огън по охраняваните от българи наблюдателни кули и бил взривен трактор, който според съобщението бил "оборудван като "кола-бомба". Българските военни, във взаимодействие със силите за бързо реагиране на летището, в които също има българи, обаче са отразили наземната атака, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Няма пострадали българи при нападението. По информация на световните агенции са убити част от нападателите. Според местните власти има убит чуждестранен войник и ранени цивилни.

Командващият военната база генерал Гордън Моулдс, цитиран от Франс прес, съобщи, че шестима камикадзета с колани експлозиви се приближили към военната база в Кандахар с трактор. Тракторът обаче затънал в кален участък и това принудило талибаните да го взривят. След това те се приближили към базата пеша и  изстреляли две ракети по летището.  Според говорителя на губернатора на Кандахар Залмай Айоби
двама от нападателите взривили експлозивите си близо до вход на базата, за да позволят на другите четирима да проникнат в нея. Започнала престрелка и талибаните били убити.

След отразяване на атаката степента на бойна готовност на летището вече е снета до нормалната за базата.

Около 300 българи охраняват вътрешния периметър на летището в южната провинция Кандахар, сочена за бастион на талибаните. През януари четирима български военнослужещи бяха ранени при ракетна атака срещу летището. Инцидентът стана докато в базата на посещение беше тогавашния военен и сегашен външен министър Николай Младенов. През юни пък пострада български военен в Кабул, който падна от наблюдателен пункт на летището в града по време на изпълнение на задълженията си.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В това число влизат и български военни медици. До края на годината в мисията ще се включат още около 70 българи – инструктори, лекари и други.

Насилието в Афганистан достигна най-високо ниво за последните двете години. Миналия месец бяха убити най-много чуждестранни военнослужещи от началото на операцията през 2001 година.

На този фон военният министър Аню Ангелов обяви в края на миналата седмица, че предстои промяна на функциите на българския контингент в Афганистан. Около 700 български рейнджъри ще бъдат подготвени за формиране на боен батальон за участие във военни операции. Подготовката им ще завърши най-късно в края на 2012 г. и след съответното политическо решение в България бойците ще могат да участват в операции на международните сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?