Българи по света продължават борбата за правото си на глас

Българи по света продължават борбата за правото си на глас

В последните дни преди изборите на 5 юли българите в чужбина се активизират, за да преодолеят изкуствено създадените пречки за участието им в гласуването.

В чужбина бяха до края на миналата седмица бяха разкрити 262 избирателни секции при 344 на предишните парламентарни избори. Близо половината от секциите - 123 – с в Турция. Официалното обяснение за по-малкия брой е, че на много места не са били внесени препоръчваните от избирателния закон най-малко 100, лично подписани от български граждани, заявления за участие в изборите, въпреки че законът дава възможност на посланиците по своя преценка да поискат отваряне на секции и при по-малко заявления.

Българи в чужбина през последните седмици нееднократно свидетелстваха за това, че български дипломатически мисии умишлено са създавали пречки пред разкриването на изборни секции зад граница, като не са разпространили достатъчно информация за новите изисквания или пък са възпрепятствали внасянето на заявления за гласуване и организирането на секции.

Благодарение на активността на българите в чужбина с решение от понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) разкри нови две секции – по една в САЩ и Испания. Говорителят на комисията Бисер Троянов заяви пред Mediapool, че няма пречка до последния момент да бъдат разкрити още секции стига това да е възможно технически и в комисията да постъпи искане от Министерството на външните работи (МВнР).

"Защо и в Измир да на гласуват в една секция както в Чикаго?"

Българите в чужбина продължават натиска за разкриване на допълнителни секции, като заявки за това се събират на специално създадения интернет сайт IskameDaGlasuvame.com. Той е създаден по инициатива на българи от Facebook-група "Гласуване без граници".

Междувременно в отворено писмо до МВнР участниците в групата опровергават твърдението на говорителя на министерството Драговест Горанов за "слаба мотивация сред българите зад граница по отношение на предстоящия вот", изказано в печата в края на миналата седмица.

"Направи ли си МВнР труда да разгласи за гласуването в чужбина до българските общности по света? Не усетихме такова нещо. Освен ако не броим за "разгласяване" плахите публикации на смешно-неинформативните и с години необновявани аматьорски интернет-сайтове на българските дипломатически мисии по света (там, където въобще има такива). Гротескно оскъдна - в повечето случаи направо липсваща - е и информацията на специално заделените за всяка отделна мисия в света страници на сайта на МВнР", пишат по този повод участниците в групата "Гласуване без граници".

По-нататък в писмото те отговарят на поставения от говорителя на външно въпрос "Какво пречи всички българи в Чикаго да гласуват в единствената разкрита в града секция" и на твърдението му, че "дори да се стигне до натоварване, няма да е кой знае какъв проблем".

Говорителят на МВнР Драговест Горанов предполага, че българите зад граница атакуват министерството "под нечие внушение".

"Целият свят знае, че на 5 юли в България ще има парламентарни избори, целият свят знае къде се намира интернет страницата на външно министерство. Защо преди две седмици българите зад граница не се активираха да подадат заявления за отваряне на секции, а сега започнаха да атакуват Външно министерство? Може би го правят под нечие внушение, не знам", каза Горанов.

"Не мога да разбера защо продължаваме да говорим за това", попита той и добави, че следващият закон трябва да регламентира въпроса за отварянето на секциите в чужбина и законодателят да реши колко секции да бъдат открити.

"А какво пречи, питат авторите на писмото, по същата логика на всички българи в Измир, Турция, да гласуват в една-единствена в града секция? В Чикаго, САЩ, дори и при най-консервативната оценка за 50 000 български граждани, живеещи там, по същата "логика" би трябвало да има поне 11 (единадесет!) избирателни секции, след като в Измир има 22 секции при 100 000 български граждани?"

По повод твърдението на говорителя на външно министерство, че "не е имало нужда да се хвърлят пари за отделен портал, който да информира сънародниците ни за процедурата по откриването на секциите и упражняването на право на гла" в отвореното писмо се казва:

"Напълно правилно - нямаше нужда. По две причини: първо, за информиране няма нужда от портал, а от елементарно усилие. И второ, дори такъв портал да е нужен, той не струва никак много. Доказателството е, че ние направихме такъв. Безплатно. Безвъзмездно. В малкото ни, иначе, свободно време: IskameDaGlasuvame.com."

"С две щраквания на мишката, пишат по-нататък участниците в групата, при желание може да се намерят мигновено стотици интернет-сайтове на българските общности по света. Едно разгласяване с е-мейл до тях би имало много голям ефект и би струвало само няколко десетки лева на данъкоплатците. О, забравихме: нали правителството си има цяла Агенция за българите в чужбина?"

В писмото се отбелязва, че е съвсем естествено хората, имали възможност да гласуват през 2005-та, да очакват, че ще могат да гласуват и сега.

"Една загрижена за гражданите си държавна администрация би си направила труда поне да уведоми тези хора в специално обръщение към тях. В него една уважаваща себе си държавна администрация би се извинила, че не може да им предостави отново възможността да се почустват съпричастни със съдбата на страната си. Очевидно МВнР на сегашната държавна администрация няма дори интерес, камо ли приоритет да приобщава повече от българите от чужбина чрез едни от най-универсалните права и граждански отговорности - правото на гласуване", се казва в заключение на отвореното писмо на участниците във Facebook-група "Гласуване без граници".

"Да живее изборният туризъм!"

През последната седмица преди изборите, усилията на желаещите да гласуват сънародници зад граница са насочени към организиране на безпрецедентна по своя характер и глобална по своя мащаб кампания за "изборен туризъм". Идеята е "няколко души от едно населено място да се организират да пътуват до избирателната секция с една кола, да споделят пътя, бензина, доброто настроение и туристически спомени с други желаещи да гласуват на 5-ти юли".

За целта в някои от многобройните сайтове, които улесняват предлагането и търсенето на превоз за споделено пътуване, като например GoLoCo, са създадени групи за "изборен туризъм" в Северна Америка и Европа за 5-ти юли.

"Нека го направим заедно и с усмивка, нека съчетаем полезното с приятното, пише в блога си един от инициаторите - Атанас Чобанов и продължава:

"Изборният туризъм, заклеймен като недемократичен инструмент на някои партии, не е непременно нещо лошо. Българите в чужбина могат да му дадат ново, напълно демократично измерение. Накратко: те искат да ни извозят (да не гласуваме), нека се извозим сами (и да гласуваме).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?