Българи разработват уред, откриващ кариеси и казваш кога да си мием зъбите

Българи разработват уред, откриващ кариеси и казваш кога да си мием зъбите

Български екип разработва първото по рода си устройство за самостоятелна превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова.

Уредът ще се поставя в устата на потребителя и ще прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Така човек сам може да си открива кариесите, както и по-тежки орални и онкологични заболявания в начален стадий на развитие. Устройството също така ще казва кога зъбите имат нужда от миене, защото понякога сутрешното и вечерното почистване не са достатъчни.

С помощта на сензора ползвателите му ще могат да вземат мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия.

"Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена. Повсеместно е погрешното мислене, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет и много малко хора залагат на превантивния подход“, обяснява Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации. Негово неотдавнашно изобретение е софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално в рамките на компютъра.

Рангелов посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от кариеси. "Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена“, разказва той.

Първият етап от проекта – самата изработка на уреда - е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е предвиден четвъртият вариант. Той представлява шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това ще бъде махната веднага, посочва се в съобщението на изобретателите.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?