Българи създадоха децентрализирана борса за криптовалути

Борсата ще търгува повечето криптовалути

Бета версията на една от първите в света изцяло децентрализирани и създадена от българи борси за криптовалути WeiDex заработи в сряда – 1 август, съобщиха основателите ѝ.

За разлика от повечето борси, които съхраняват информацията за транзакциите на едно място, WeiDex и други децентрализирани крипто борси (т.нар. DEX) съхраняват цялата информация разпределено при участниците в търговията, следвайки модела на самата блокчейн технология, на която е базиран биткоин. По този начин борсата на практика не може да бъде хакната и данните не може да се изгубят. така търговията с виртуална валута е по-надеждно и анонимно.

"Целта ни е да създадем и развием една напълно децентрализирана екосистема, където всяка предприета операция е абсолютно сигурна и незастрашена от риск. Освен това тя ще се отличава от своите конкуренти с множество функционалности, които не сме виждали в проспектите на нито една друга децентрализирана борса до сега“, посочва Красимир Райков, един от основателите на WeiDex, в съобщение до медиите.

При децентрализираната крипто борса всеки участник в системата съхранява информация за всички транзакции и промени в нея. Така например всеки собственик на биткоини пази информация за всички останалите операции с биткоини, гарантирайки тяхната автентичност и сигурност. Тази децентрализация на съвременните технологии има множество други проявления като т.нар. "споделено финансиране“ (crowdfunding), което позволява на стотици или хиляди хора да подкрепят финансово един проект с малки суми, peer-to-peer мрежите за разпределено споделяне на съдържание, а в по-широк смисъл – и самия интернет, създаден поради нуждата от една децентрализирана система, способна да обезпечи комуникациите, без значение колко от отделните звена в нея престанат да работят.

Създателите на новата борса посочват, че в момента в търговията на криптовалути е наложен централизираният модел на търговия, който е лесен за използване и достъпен начин за покупка и продажба на почти всички видове съществуващи криптовалути или тоукъни, но в същото време търгуващите не запазват контрола над своите активи, плащат солидни такси за търгуване, доверяват се на непознатата трета страна, спазват стриктно политиката на съответната борса и разкриват самоличността си, като предоставят лични данни. Освен това централизираната борса не може да гарантира сигурността и достъпността на активите в случай на хакерска атака или при временно нефункциониране на сървърите, смятат привържениците на децентрализирания модел.

"Какво правим ние – търгуваме всички тези децентрализирани активи на централизирани борси, наподобяващи в много отношения традиционния банков модел, който всъщност блокчейн се стреми да промени. Да използваш криптовалути означава да бъдеш своята собствена банка и да се грижиш сам за собствените си крипто средства. Тогава защо изобщо сме масови потребители на централизирани борси, където парите ни се изплъзват от нашите собствени ръце и се превръщат в средство за печалба в ръцете на непознати "пазители“. Време е за следващия етап в постигането на независимост, а именно – децентрализираните борси, известни още като DEX. Това е единственият начин да гарантираме, че ще бъде постигната изцяло философията на криптовалутите и блокчейн“, смята Райков.

Според него DEX платформите ще завършат преминаването от централизирания финансов модел към структури, базирани на директна комуникация между потребителите. "Преминаването от централизирани към децентрализирани борси е исторически момент за съвременното технологично развитие, който разбира се ще изисква време, усилия и натрупване на опит“, убеден е той.

На разработената от него и партньорите му платформа търгуването става директно между потребителите чрез т. нар. "умни договори“ (smart contracts). Липсва централен хъб и няма опасност от претоварване с поръчки. Вместо данните за  транзакциите да се трупат на "облачен“ сървър, те са разпръснати из цялата мрежа на самия блокчейн, което  предотвратява вероятността от загуба на данни. От търговците не се изискват никакви лични данни като име, имейл или детайли за лична карта.

Ако пък потребител допринесе за присъединяването на свой познат, ще получи 20% от неговите такси за търгуване. Броят на поканените потребители ще определи и сумата бонуси, постъпили в неговия портфейл. Таксите за участниците на крипто борсата са минимални, а след достигането на определено ниво на дневно потребление, такси въобще няма да има. Създателите на новата борса твърдят, че интерфейсът ѝ ще е лесен за управление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес