Българи си регистрират яхтите в чужбина от страх да не ги мислят за престъпници у нас

Българите масово регистрират яхтите си под чужд флаг и предпочитат да им плащат данъците и таксите в чужбина от страх, че ако направят това у нас, ще ги мислят за престъпници, тъй като са богати. Това съобщи в петък във Варна председателят на националната асоциация на производителите и вносители на яхти Лъчезар Братоев.

Според него икономическата криза е ударила сериозно този бранш и продажбите и печалбите са спаднали с 30-40 на сто в сравнение с 2007-2008 г.

 

В момента има търсене само на най-малките лодки и на най-луксозните и големи съдове, каза Братоев. Търсенето на яхти среден клас, чиято цена е между 150 и 500 хил. евро, е спаднало с 90 процента.

 

Все пак миналата година е била сключена и сделка за продажбата на луксозен плавателен съд на стойност 6 млн. евро. В началото на тази година пък е реализирана продажба на яхта за 3 млн. евро.

 

По-късно вечерта във Варна ще бъде открито първото водно изложение на яхти на закрито. В него се представят над 20 фирми, като присъстват и най-екстремните водни спортове. В рамките на изложението са предвидени детски морски училища, както и гмуркане под вода с водолазен костюм.

 

Посетителите могат да видят и няколко изложби. Едната е от макети на кораби, включително на яхтата "Кор Кароли", предоставени от Музея по най-нова история и Висшето военно-морско училище, посочва БТА. В снимки е разказана историята на пътешествието "Дунавска Одисея 2010", друга изложба показва подводния свят на Червено море. Атракция за посетителите са и показаните водолазни костюми, използвани преди повече от 50 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?