Българи спасили от арест активист на Ал Каида, твърди шиитски лидер

Духовник, близък до върховния шиитски религиозен водач в Ирак в петък, че полицията пропуснала шанс да задържи заподозрян важен активист на Ал Каида заради намесата на български войници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ахмад ас Сафи, член на обкръжението на аятолах Али ас Систани каза на богомолците по време на петъчната молитва, че полицията била обкръжила Абу Мусаб аз Заркауи, обвинен от Вашингтон в опит да подклажда гражданска война между сунити и шиити.

Инцидентът станал на около 50 км от Кербала две седмици преди кървавите антишиитски бомбени атентати в Кербала и Багдад на 2 март, при които загинаха 181 души.

"Взети били мерки за сигурност от окупационните и иракските сили и седем членове на Ал Каида били задържани с наркотици, гранатомети и много експлозиви. Заркауи бил на километър оттам. Три иракски полицейски патрула потеглили да го задържат, но български войници не им разрешили, въпреки че им казали, че той е там", разказа Сафи, цитиран от Ройтерс.

Агенция Ройтерс не могла да се свърже за коментар по думите му с представители на контингента под полско командване, част от който са българите край Кербала.

Американските военни твърдят, че Заркауи е главният заподозрян за атентатите миналата седмица, след които шиитски лидери заявиха, че ръководените от американците войски не са направили достатъчно, за да гарантират сигурността.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?