Българи в чужбина искат "изключения" от Изборния кодекс заради британския казус

Българи в чужбина искат "изключения" от Изборния кодекс заради британския казус

Правилата в новия Изборен кодекс не работят, залагат капани и поставят под въпрос провеждането на изборите. Тази констатация правят българи, живеещи в чужбина, обединени в гражданската инициатива "Искам да гласувам". Те настояват за "функционални изключения" на предстоящите президентски избори заради многото желаещи да гласуват във Великобритания, които се сблъскват с ограниченията, наложени от изборния закон.

"Искам да гласувам" изпращат писмо до председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателите на парламентарните групи на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, съпредседателя на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и депутата от РБ Димитър Делчев, до ЦИК и до Министерството на външните работи.

Още при приемането на новите изборни правила българите в чужбина предупреждаваха за заложените проблеми, а сега напомнят, че текстовете са приети "без задълбочен анализ на историята на гласуване в най-многобройните и активни общности извън страната и без спазване на принципни позиции и текстове от конституцията"

Както вече се разбра, Изборният кодекс даде първия си дефект във Великобритания. Там има повече от 35 места, за които живеещите българи са изпълнили законовите изисквания за разкриване на секции за гласуване на президентските избори и референдума на 6 ноември. Законът обаче поставя таван от 35 изборни бюра за всяка чужда държава, за разкриването на които има две изисквания - или да се намират в дипломатически и консулски представителства, или в конкретното място да има подадени 60 заявления за гласуване.

"В становище към Правната комисия посочихме, че ограничаването на избирателни секции в държава извън страната до 35 залага сериозни рискове от неравен достъп и ограничаване на възможността за гласоподаване в държавите с най-многобройни и активни български общности. Този лимит вече е надхвърлен поради числеността и спецификата на географското разпределение на съответната общност", посочват от гражданската инициатива.

"Липсват ясни критерии за определяне на необходимостта от налагане на таван от точно 35 секции, както и такива, по които ще бъдат взети евентуалните крайни решения на кои места в съответната държава ще се организират секции при повече подадени заявления и как ще се приоритизират съответните локации. Подобно решение, без ясно разписани правила и принципи, ще доведе до сериозни спънки пред изпълняващите разписанията на новия Изборен кодекс. До очевидна неравнопоставеност и сериозна дискриминация спрямо някои български общности в чужбина и ще демотивира българските граждани зад граница да гласуват. Логистичният хаос ще доведе до спънки пред желаещите да гласуват, понижена ефективност на изборния процес заради свръхнатовареност на ключови секции и по този начин ще допринесе чувствително за намаляване на избирателната активност", казват българите в чужбина.

Те искат адресатите на писмото да дадат своите становища по случващото се и "сериозно обсъждане на варианти за функционални изключения от ограничителното правило за 35 секции в държава, в съответствие с наличните по настоящем факти, като например броят заявления, подадени във Великобритания".

Споделяне

Още от Президентски избори