Българи в чужбина на протест #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове

Призовават Плевнелиев да наложи вето върху орязаното им право на вот

Българи в чужбина на протест #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове

Българи, живеещи в чужбина, се обявиха срещу ограничаването на изборните ми права с приетите миналата седмица в парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс. Новите текстове предвиждат гласуване само в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, докато в момента вотът можеше да се дава и извън тези мисии при наличие на поне 40 заявления за гласуване.

Това означава около 80 000 българи в чужбина или 42 % от гласувалите зад граница да бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново, посочва се в тяхна петиция http://www.peticiq.com/143910 до президента Росен Плевнелиев, от когото искат налагане на вето, до депутатите, които все още може да променят текстовете преди окончателното им гласуване, и до премиера Бойко Борисов, чието влияние върху парламентарната група на ГЕРБ е всеизвестно. В

Според недоволните от корекциите българи в чужбина, приемането им ще доведе до значим отлив на избирателната активност в България – "за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души", посочват те.

Сънародниците ни зад граница припомнят изказване на Борисов от 2011 г., в което той се зарича да върне емигриралите българи в България. "Днес е изключително трудно да приемем това намерение за сериозно, след като чрез горните промени в Изборния кодекс управляващото мнозинство на практика отне достъпа на живеещите в чужбина българи до смислено участие в българския обществен живот", пише в петицията.

Българите в чужбина коментират промените като връщане на времето назад и зачеркване на дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места.

В документа се посочва, че българите зад граница застават зад каузата електронно гласуване, но когато е навременно въведено след необходимата подготовка. "Затова не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година– не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места", коментират те по повод експерименталното въвеждане на електронния вот.

Според тях решението на сегашните изборни промени противоречи не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг.

Акцията си българите зад граница обозначават с хаштаговете #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове.

"Многоброен хор на глупостта"

"Промените в Избирателния кодекс обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", се посочва пък в разпространена до медиите позиция на българи, живеещи в Белгия.

В събота те се събраха с лозунги на флашмоб пред сградата на постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, за да изразят недоволството си от законовите поправки. Протест имаше и от живеещи в Лондон българия, които се събраха пред посолството на страната ни там
 
Промените сложиха край на илюзията, че народните избраници не работят само и единствено за собствения си политически интерес, заявиха събралите си, които призоваха президента да наложи вето върху корекциите, ако те бъдат окончателно приети от Народното събрание.

Според протестиралите с възможността за гласуването "за никого" се прехвърлят гласове към големите партии, като се увеличава и субсидията за тях. "Депутатите направиха гласуването задължително, за да компенсират липсата на доверие в избирателите, които отказват да гласуват доброволно за едни и същи компрометирани лица", се казва в позицията на българите в Белгия.

Според тях, промените правят практически невъзможно гласуването от чужбина, тъй като е отменена възможността да се откриват избирателни секции извън консулства и посолства. "Целта е да не може 2 млн български граждани извън граница да им се бъркат с гласовете си в тънките изборни сметки", смятат те.

50 хиляди българи във Великобритания няма как да се гласува само в посолството, заявиха живеещите в Лондон.

Студенти от Оксфорд изпратиха призив до президента Росен Плевнелиев, с искане да наложи вето на спорните тестове. В интернет се появи и електронна петиция към парламента, към която могат да се присъединят българи от цял свят.

"Безсмислени и конюнктурни неща"

"Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим", повтори вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в неделя пред БНР.

"Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно", смята Калфин, който потвърди готовността на АБВ да напусне управляващата коалиция, ако корекциите бъдат прокарани.

Според него е неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства.

С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес, смята още Калфин.

"Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди", заяви вицепремиерът.

Надявам се да има промени при окончателното четене в Парламента. Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас, заяви той.

"Управленско мнозинство не се прави с ултиматуми, а с диалог и търсене на съгласие. Особено в такава коалиция, която е достатъчно широка и в която всяка една от политическите сили участва, за да допринесе нещо за държавата , а не защото е задължена да участва", посочи социалният министър.

"Ако АБВ не участва в правителството, аз нямам участие в него", заяви Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?