Българин арестуван при мащабна акция на ФБР срещу киберпрестъпността

Разследването предотвратило кражбата на 205 млн. долара

Българин арестуван при мащабна акция на ФБР срещу киберпрестъпността

Българин бе арестуван по време на мащабна  международна операция на ФБР срещу финансовите измами в интернет чрез кражба на информация от кредитни карти.

Разследването, продължило две години, през които агенти на ФБР се представяли за хакери в интернет форуми, предотвратило загуби в размер на 205 милиона долара по над 411 000 компрометирани кредитни и дебитни карти.

Задържани са 24 души, заподозрени като хакери - 11 в САЩ и 13 във Великобритания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Япония и Норвегия. Всичките арестувани са мъже на възраст между 18 и 25 години. Ако вината им бъде доказана, някои от тях могат да получат до 40 години затвор.

Четирима от участниците в международната престъпна система все още се издирват, съобщи АФП. Това е най-голямата в историята операция срещу киберпрестъпността на американските спецслужби.

Един от арестуваните в САЩ - Мир Ислам с онлайн прозвище "JoshTheGod", е обвинен в трафик на 50 000 откраднати номера на кредитни карти. Според властите той е признал, че помагал на нововъзникналата хакерска група UgNazi, която се похвали, че е извършила кибератака срещу микроблоговата платформа Twitter миналата седмица.

"Арестите предизвикват сериозни сътресения в подземния свят", казват от ФБР.

"Картодържателите", както нарекли престъпниците, извличали данни не само с помощта на шпионски компютърни програми от персонални устройства, но и разбивали бази данни на банки, хотели, търговски фирми и ги препродавали с помощта на световната компютърна мрежа, където били внедрени агентите на ФБР, пише РИА "Новости".

Споделяне

Още от Свят