Българин е арестуван в Добрич по искане на САЩ

Разследван е за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, докато работел в кол център в София

Сн. бТВ

Двадесет и девет годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град на 7 април по искане на прокуратурата в Маями, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Арестът е заради разследване на 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвинението те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност.

"Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, който сме задържали. С части за самолети със сирийски субекти, за които обаче има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура”, каза Румяна Арнаудова.

Очаква се днес съдът в Добрич да разгледа искането на Върховната касационна прокуратура за задържането на Желяз Андреев за 60 дни в ареста, докато се вземе окончателно решение по искането за екстрадиране в САЩ.

Приятелката на Желяз Андреев – Милена Здравкова, разказа пред бТВ, че той е разбрал за разследването случайно през 2015 г. Тя го познава от 2013 г., когато работили заедно в кол центъра в София. "Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел "Продажби", каза Здравкова.

Според нея задържаният Андреев е бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии.

Фирмата, за която работели, била регистрирана в София със седалище в Маями. "Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони", твърди Здравкова.

Адвокатът на Желяз Андреев коментира че доколкото му е известно, управителите на дружеството излежават двугодишни присъди в САЩ. "От известно време Желяз фигурира в черен списък, който е публикуван в интернет и се поддържа от федералното правителство на Щатите. Списъкът визира лица, които или са престъпници, или са уличени в съдействие на подобни групи. Миналата седмица Желяз дойде при мен да изчистим този проблем. В момента се намира в ареста", каза адвокатът му пред Нова телевизия.

Във "Фейсбук" е създадена група в подкрепа на Желяз Андреев.

Споделяне

Още по темата

Още от България