Българин е арестуван в Италия за обири на апартаменти

Българин е бил арестуван в Парма от полицаи от отдела за борба с обири и грабежи, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Александър Цветков, на 26 години, е смятан за "ключаря" на банда, специализирана в обири на жилища. Тя е известна на полицията като "бандата на спестовните касички", защото от всеки апартамент са задигани не само бижута и банкноти, но и глинените касички, в които деца и възрастни събират монети.

Полицейски спецпатрул забелязал Цветков на улицата и го проследил заради съмнителното му поведение да се озърта непрекъснато наоколо. След близо половин час той провел разговор по мобилния си телефон и веднага навлязъл в тясна задънена улица, предназначена само за пешеходци. Минути по-късно излязъл от уличката и заел предишната си позиция, като непрекъснато гледал към последния етаж на жилищна кооперация.

Полицаите изчакали още малко и решили да го проверят.

Българинът носел препасана като колан чантичка, в която били открити 10 набора по 3 ръчно изработени ключа, наричани от специалистите "български уреди", които се използват за отваряне на двойни брави на блиндирани врати, без да оставят следи от взлом. Именно поради това полицаите не открили белези от насилствено отваряне при огледа на входните врати на апартаментите.

Едва в следобедните часове постъпил сигнал от същата жилищна кооперация, когато собственик на апартамент при отключването констатирал, че бравата се отворила след две превъртания на ключа, а той винаги заключвал четири пъти. Апартаментът бил обърнат наопаки и липсвали бижута и глинената спестовна касичка с около 40 евро в монети от 1 и 2 евро.

Междувременно българинът бил освободен поради липсата на достатъчно улики, но полицаите продължили да го следят с надеждата, че ще ги отведе до съучастници или до личния му автомобил, за който имал ключ, но отричал да притежава кола.

Той наистина се отправил към паркинга на търговски център и отново бил задържан, този път в лек автомобил. Според описанието на полицаите колата приличала на модерен склад за високи железарски технологии. Те били толкова впечатлени, че дори предоставили на медиите пълен списък от "инвентаризацията" на подвижния склад.

Освен това в колата били открити 460 евро в банкноти, както и странно разпределени в прозрачни найлонови пликчета малки суми от монети.

Полицейски експерт проверил дали намерените у Цветков ключове са могли да отключат обрания апартамент. Резултатът бил положителен и полицаите сметнали за достатъчни уликите.

Българинът е арестуван и въдворен в затвора в Парма на разположение на прокурора Джузепе Амара.

Споделяне

Още от България