Българин е бил арестуван за атентатите в Мадрид

Задържаният във връзка с атентатите в Мадрид от 11 март българин е освободен, тъй като е установено, че няма пряко съпричастие към терористичния акт. Това каза пред БТА директорът на Националната следствена служба Ангел Александров във връзка с публикации в испански медии.

Името на задържания българин според испанския вестник "Ел Паис" е Тони Радес с псевдоним Турчина и Анас Българина - според АБС. Според източници на вестник "Ел паис" става дума за български гражданин от турски произход, който се занимавал с незаконен трафик. Испанската преса пише, че той напуснал Испания на 3 март и е бил задържан от българските власти на 8 април.

"Ел паис" съобщава, че задържаният българин е бил пуснат на свобода, като остава под наблюдение. Основното подозрение срещу него е дали е имал връзка с оръжията (три автомата и един пистолет), намерени в апартамента в Леганес, където се самовзривиха група терористи.

Шефът на НСлС Ангел Александров уточни, че задържаният е българин и че испанските медии са използвали "символично" име. Александров не пожела да уточни подробности около самоличността, задържането и освобождаването на българина.

Испанският телевизионен канал "Венти Куатро Орас" съобщи днес за арестувания на 8 април заподозрян българин, който вчера е бил освободен, след като е било потвърдено, че няма връзка с мадридските атентати.

Испанските власти са поискали от Интерпол съдействие при откриването на 4-ма душив Източна Европа, които може да се окажат свързани с атентатите от 11-ти март в Мадрид. Имената на четиримата, според испанската медия, са открити в документи при извършени от испанската полиция обиски на няколко квартири. Испанската полиция разследва улики за закупуването на мобилни телефони, които може да са били използвани за задействане на бомбите в Мадрид и които, според испанските власти, може да са били купени от хора с български произход.

Испанската полиция анализира и възможни връзки между ислямски терористи и български трафиканти на оръжие, в опит да разкрие произхода на оръжията, открити сред разрушенията след самовзривяването на заподозрени лица в мадридски апартамент на 3 април.

По повод твърдения в публикации в испанската преса, МВР разпространи изявление на главния секретар ген. Бойко Борисов, който призова всички да бъдат внимателни, когато говорят за тероризъм. Ген. Борисов лично е забранил да се правят изявления по тази тема, се посочва в съобщението на МВР.

За пореден път Борисов изказва благодарност за високата оценка за работата на българската полиция, дадена от министъра на вътрешните работи на Испания и от ръководството на "Гвардия цивил". Главният секретар на МВР изразява увереност, че и в бъдеще българската и испанската полиция ще работят все така ползотворно, информират от МВР.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?