Българин е бил капитанът на кораба с кенийските пирати

Корабът, задържан в събота от силите за сигурност на Коморските острови с 10 въоръжени мъже на борда, е кенийският "Скуиръл" с капитан българин и екипаж от кенийци, съобщи
електронният в. "Експрес" от Мавриций.

 

Изданието, цитирано от БТА, опровергава съобщения в медиите, според които става дума за
кораб от островната държава.

 

Силите за сигурност на Коморските острови са арестували в петък 10 предполагаеми пирати край остров Гранд Комор, съобщи на следващия ден прокурорът на републиката Юсуф Али Джае, цитиран на сайта Afrique en ligne. Той уточни, че деветима от задържаните са кенийци, а десетият – българин.

 

Задържаните, които пътували с бързоходен катер, твърдели, че са кенийски полицаи и търсели кораб, който трябвало да охраняват до Южна Африка. Само че не били облечени в униформи на кенийската полиция и не разполагали с документи за идентификация, се казва в съобщението.

 

Според "Експрес" на борда на "Скуиръл" са открити автомати "Калашников", макар че корабът бил "представен като риболовен". Наличието на оръжия предизвика безпокойство на Коморите, където вече е имало преврати, отбелязва изданието.

 

Коморският прокурор разпореди проверка, която да установи истинската мисия на "Скуиръл". Капитанът и екипажът са под стража, ще бъдат обвинени в нелегално навлизане на коморска територия и неспазване на правилата за корабоплаване.

 

В понеделник Порт Луи потърси съдействието на Интерпол, за да установи самоличността на задържаните, добавя "Експрес".

Споделяне

Още от България