Българин е сред най-успешните и значими млади предприемачи в Европа

Българин е сред най-успешните и значими млади предприемачи в Европа

Млади предприемачи от 6 страни, сред които и българинът Борис Колев, са включени във FERD’s List, съобщиха от новата инициатива за отличаване на изключителен предприемачески принос в Европа..

Първите вписани имена в класацията на норвежкия инвестиционен фонд FERD и Junior Achievement Europe като най-успешните млади предприемачи, иноватори и лидери, със значителен принос към обществото, са малиецът Дейвид Дарманин, датчанинът Кристиан Ерфурт, шведът Ерик Фьолборг, британецът Крис Слейтър, румънката Клаудия Сухов и българинът Борис Колев.

Всички те са движени от желание за успех и нужда да дават обратно на обществата си. Преминали са обучение за предприемачество в училищна възраст, което е повлияло върху успешното им развитие им по-нататък. Въпреки различните сектори, в които развиват бизнесите си – финансови услуги, управление на хора, уеб анализи, софтуерни приложения, социално предприемачество и образование - те са единодушни, че ученето на предприемачески умения е в основата на успеха, посочват организаторите на класацията.

"Награждаваме тези европейци за техните устойчиви ценности и ясен отпечатък“, заяви Йохан Андерсен, председател на FERD, по време на официална церемония в Брюксел миналата седмица, цитиран в собъщението.

Борис Колев е номиниран и награден заради богатия си опит като предприемач и мениджър на иновативни технологични, маркетингови и най-вече общественозначими проекти. Отличителна черта на всеки бизнес проект, който Борис създава и развива, е активният социален компонент и мисията за подкрепа и развитие на средата, природата и обществото в България.

Първата си компания той стартира, когато е само на 18 години, а в момента е управляващ партньор на една от най-бързоразвиващите се компании в ИТ сектора у нас, както и на новосъздаден рисков фонд за инвестиции в Български технологични стартъпи. Генерален директор и основател е на JT International Group – българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Съосновател е на DigiMark, компания за разработката на мобилен софтуер с най-голям ръст сред ИТ сектора в България за 2014 година. От 2015 година е управляващ директор в DigiMark Ventures, която е технологичен инвеститор в серия от български стартъпи, сред които Doglar, Regico, MedicHome, Gen1, Dermico, eMEDy и др.

Сред първите начинания на Борис още от 2007г. е компанията JT Design, която и до днес е сред водещите уеб студиа в страната, а последната му инвестиция е в стартъпа за генетични изследвания и нутригеномика - NutriGen.

Борис е почетен президент е на "Българската Форумна Лига“ и е член в борда на директорите на “CSR Bulgaria” – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност, фондация „Mastermind Bulgaria” и още няколко нестопански организации в България. Извън бизнеса, той активно подкрепя различни каузи и участва в управителните съвети на няколко нестопански организации, включително CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност.

През 2007 година световното бизнес издание "Бизнес Уик Уърлдуайд" (Business Week Worldwide) позиционира Борис на второ място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011 г. печели второ място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013 г. Колев попада в първата класация "30 под 30“ на младите лидери с най-голям потенциал в страната според списание "Форбс".

Споделяне

Още от Бизнес