Българин и британец отвлечени в Нигерия

Български и британски гражданин са били отвлечени в неделя вечерта от съоръжение на нигерийската петролна компания “Маниполу” в южната част на страната, съобщиха световните информационни агенции. Според АФП информацията е потвърдена от дипломатическите среди и източници от компанията. След проверка българското посолство в Нигерия също потвърди информацията, но все още не е ясна самоличността на отвлечения.

Двамата работници са отвлечени с катер, който е атакувал плавателен съд на петролната компания. Това се е случило в района на главния град на южния щат Крос Ривър - Каламар. До момента никоя местна групировка не е поела отговорност за нападенията.

Това е второто отвличане на българин в Нигерия. През януари 2006 година, работещият за “Шел” Милко Начев бе държан в плен 19 дни и след това освободен от похитителите си. С него бяха отвлечени още четирима чужденци. По неофициална информация за освобождаването им тогава са били платени 770 000 долара от нигерийското правителство. Първоначално бяха поискани 1.5 милиарда долара.

Размириците в Нигерия от последните дни повтарят случилото се преди година и половина. Само за последната нощ в този район на страна бяха отвлечени общо 5 души. В понеделник бе освободено отвлеченото през миналата седмица 4-годишно момиченце с британско гражданство.

През 2006 година кризата в Нигерия бе един от факторите за глобалното увеличение на цените на петрола, заради спадането с 10 процента на добива. Миналия петък черното злато скочи над 76 долара за барел, заради похитеното британче.

Над 200 чужденци, предимно служители на петролни компании и членове на техните семейства, са били отвлечени в района на делтата на Нигер от началото на миналата година досега.

Споделяне

Още от България