Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българин направи фурор в Индия и Китай с ... уреди за мляко

Старозагорска фирма е втора в света в специфична бизнес ниша

8 коментара
Основателят на "Бултех 2000" инж. Младен Стоянов. Снимка: в. "Капитал"

Инженер, изобретател, бизнесмен, износител, пилот-любител, начинаещ писател, продуцент на филм, общественик, съпруг, баща и млад дядо. Всички тези роли с вдъхновение изпълнява в живота си 57-годишният основател и шеф на фирма "Бултех 2000" Младен Стоянов.

Колкото и да звучи невероятно, неговата на пръв поглед малка и неизвестна за широката публика фирма е всъщност вторият в света производител на анализатори за мляко. Пазарът на Стоянов са развиващите се икономики – Индия, Китай, Мексико, Бразилия, Аржентина, Турция, Украйна, Гватемала и други общо около 50 държави в света.

А какво е анализатор за мляко? Важен уред, който измерва състава и качеството на млякото, за да се определи неговата цена и годност за консумация. Млякото има много фалшификации, а новите инфрачервени анализатори могат да разпознават добавени вещества, включително вредни съставки като меламин, а също и урея. Меламинът е протеин, който се добавя в млякото, за да покаже по-добри качества и да бъде платено по-добре, но заради подобни недобросъвестни практики преди години имаше смъртни случаи на бебета в Китай.

Стоянов създава фирмата си в бурната 1996 г.

Кариерата на Младен Стоянов започва през социализма, когато той е млад инженер по електронна техника в Завода за дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) в Стара Загора.

"Докато бях в ДЗУ, се занимавах с поддръжка на машини, но започнахме да правим програмни продукти за социалистическите предприятия. След промените, през 1990 г., реших да направя една от първите фирми за софтуерни продукти, обслужващи счетоводството. Първият ми договор беше с едно предприятие "Вела Пискова" в Шумен за шивашката промишленост", спомня си Стоянов.

Малко след това прави първия си продукт за изкупуване на мляко за една от първите частни проспериращи мандри – "Млечен път".

"В "Млечен път" започнаха с 4000 млеконосителя и искаха да направя програма, която да прави фишове – всеки ден всеки човек да си знае колко литра е дал, с какво качество, защото от един литър мляко до друг има голяма разлика в цената и качеството. Може да има вода, може маслеността да не е добра. Е, направих тази система. Дотогава млеката се окачествяваха по доста труден начин – само по маслеността на млякото, което се мереше по химичен начин с центрофугата на Гербер. Това е химичен метод, който можеше да поеме по максимум 200 проби на ден, а млеконосителите бяха 4000. Направете си сметка, че няма как да контролирате толкова хора. На един млеконосител се взимаха месечно най-много по 2-3 проби, а през останалите дни той можеше да си прави каквото си иска", разказва инженерът.

Именно тогава той осъзнава, че млечната промишленост няма как да се развива без уред, който да измерва точно параметрите на млякото, когато то се приема в млекосъбирателните пунктове. "Установи се, че няма такива анализатори или пък са много скъпи. Имаше само един анализатор за нашите условия в България, но беше много скъп. Появиха се едни руски анализатори на ултразвукова основа, но те също бяха сравнително скъпи", спомня си инж. Стоянов.

Тогава му хрумва идеята да създаде анализатор, подобен на руските, но по-евтин. Това дава старт на фирмата му в бурната 1996 г.

Това е един от млекоанализаторите на "Бултех 2000" - модел EKOMILK IBOND.

Инженерът не знаел, че е напипал световна ниша

В началото инженерът изобщо не си дава сметка, че е напипал страхотна ниша, която ще издигне бизнеса му на световно ниво.

"Аз още не знаех, че ще правя такъв бизнес. Възпитан съм да се опитам да направя нещо за себе си на базата на нещо полезно. Затова станах инженер. Оказа се, че съм напипал много сериозна ниша в световен план. Получи се така, че според одиторски доклад от много сериозна международна фирма към днешна дата сме на второ място в света по производство на млекоанализатори. Но тази класификация е на база паричен оборот. Ако ни сравнят по брой произведени и продадени анализатори, сигурно сме на първо място. По оборот първи са датчаните от "Фос електрик", но техните анализатори струват от 50 000 – 60 000 евро до 180 000 евро за брой", разказва Младен Стоянов.

Дълги години той работи в нишата на ултразвуковите анализатори, чиято цена е 500-600 евро. Отскоро обаче с пълна сила навлиза в нишата на бъдещето – инфрачервената спектроскопия – много по-усъвършенствана технология, която позволява изследването на най-различни съставки в храните и в други материали.

А ще дойде ли време, когато обикновеният потребител ще може да си купи апарат за неколкостотин лева, за да контролира храните, с които се храни?

"Това е моята мечта", отговаря Стоянов.

"След 10 години и доста пари, които съм хвърлил в развойна дейност – над 1 млн. евро, започваме да произвеждаме апарати, базирани на инфрачервена спектроскопия. При мен работят около 30 инженера, които се занимават с тази дейност. През миналата година излязохме на пазара с такива анализатори, които обаче са доста по-евтини от датските – крайната цена за клиента е към 2500 евро", казва Стоянов.

Според него развитието в нишата на инфрачервената спектроскопия е необятно, защото много малко фирми в света работят по тази технология в промишлен мащаб. "Ако досега изследвахме само млякото, с инфрачервената технология можем да измерваме абсолютно всичко. Например, ако е прах, ще видим дали е хероин, брашно и т. н. Ако е пластмаса – какъв вид пластмаса е. Моята цел е да направим така, че анализаторите да стигнат до масово производство", казва Стоянов. Веднага след като "Бултех" разработва анализатора за мляко, базиран на инфрачервена спектроскопия, започва подготовката на анализатор за зехтин, защото този продукт също много се фалшифицира и голяма част от него не е масло от маслини, а е слънчогледово или друго масло.

Бизнесменът е доволен, че в момента работи с много сериозна германска компания, която произвежда датчиците за инфрачервената спектроскопия, които той влага в анализаторите. "Хванали сме се ръка за ръка с тях, защото досега те не бяха намерили такова широко приложение на своя датчик, а ние пък нямахме подходящ датчик за нашите анализатори. Работим в симбиоза с тях. В бъдеще тези датчици ще се произвеждат в милиони, а сега са много малко количество", казва Стоянов.

Бизнес делегация от Индонезия разглежда продуктите на "Бултех 2000".

Тайната на бизнеса на инженера – евтино, качествено и достъпно

Неговата основна цел е продуктите му да са евтини и достъпни, "защото светът не се състои само от богати държави". "В света има 7 милиарда души, от които богатите, развитите държави имат население около 1 милиард. Останалите са развиващи се страни – те не могат да си позволят скъпи продукти. В момента успявам точно на такива пазари. Основният ми пазар е Индия", споделя бизнес философията си Стоянов.

Навлизането на световните пазари за него става случайно. "Поддържаме връзка с фирма на евреи, които имат фабрика за мая в Истанбул. Те снабдяваха мандрите в цяла Турция с най-различни материали. Те първоначално се поинтересуваха от произвеждания от мен анализатор, но отнесох много критики от тях. Накрая все пак задоволихме изискванията им и започнахме през тях да продаваме в Турция. Оттам се чу в Украйна, а след това - в Китай", разказва бизнесменът.

Първоначално индийците го убеждавали, че никога няма да успее на техния пазар, но годините и времето показват обратното – към ден днешен българската фирма покрива цяла Индия. "В момента в Индия масово се знае за България като страната, произвеждаща млекоанализатори", доволен е Младен Стоянов.

Друга гордост му е стъпването на китайския пазар. "Когато стане дума за Китай, хората обикновено ме питат: "Какво купувате оттам". И когато им кажа, че не купувам, а продавам, настъпва искрена изненада", казва още инженерът.

Производството му е базирано изцяло в Стара Загора, а във фабриката му работят към 120 души. Произвежда около 40 000 млекоанализатора на година. През 2014/2015 г. фирмата му се нарежда на около 120-о място по печалба в България сред всички действащи стотици хиляди фирми у нас.

През 2015 г. "Бултех 2000" бе наградена от президента Росен Плевнелиев за "Иновативни технологии в традиционни сектори". Наградата бе за интегрираната система за събиране на мляко Ekomilk iBond, която съчетава метод за оценка на млякото с технологии за ценообразуване и онлайн банкови разплащания.

Не корупцията е проблемът на българите, а липсата на вяра в себе си

Въпреки че е успял с бизнеса си у нас, Младен Стоянов не е безразличен към недъзите на родната икономика и на обществото. По думите му хората трябва да работят вместо да се оплакват.

Голямо разочарование за него е неуспешният му опит са създаде "Школа за инженери", с която е възнамерявал да даде своя принос за решаването на проблема с недостига на кадри. Повечето от инженерите му във фирмата са хора на неговата възраст. Не може да намери квалифицирани работници, макар заплатите на този тип кадри да са около 3500 лв.

"Преди година пуснах писмо на 40-50 училища. Исках да включа в школата 40 изявени ученици в математика и точни науки. Целта ми бе да ги обучат моите големи деца, които са завършили в САЩ. Щях да ги настаня в един наш комплекс на хотелски начела и който покаже данни – да го развием, а пък ако иска да учи, може и да работи, и да учи. Но нямаше никакъв интерес и се отказах", разочарован е Стоянов.

При това положение той е по-склонен да изнесе развойната си дейност в друга държава, отколкото да се бори с вятърните мелници в образованието у нас.

"Тук системата е толкова закостеняла. В Тракийския университет поканиха сина ми, който е завършил компютърни науки и математика в университета "Дрексел" в САЩ, да изнася лекции. Той е много зает с развойната дейност на фирмата, но от добро сърце го направи. В един момент обаче в университета решиха, че не могат да го оставят да преподава, защото той бил бакалавър. Това е закостеняла и сляпа система", разочарован е Стоянов-старши.

Инженерът се вълнува от обществените теми, участва в "Ротари клуб" в Стара Загора, но е категоричен, че не би се занимавал с политика.

"Политическата каста е необходимото зло. Няма как да се разминем без нея, съществува във всяка държава. Лично аз обаче не искам да се занимавам изобщо с политика. Сигурно има много недостатъци – корупция и други, но аз ги игнорирам. Опитвам се да се справя сам", казва Младен Стоянов.

Има и интересна гледна точка за корупцията – според него не тя е проблемът на нашето общество.

"Корупцията не е основният проблем на нашия народ. Основният му проблем е, че не вярва в себе си, в своите възможности. След като не вярва в собствените си възможности, той не предприема нищо, за да ги реализира. В резултат не произвеждаме нищо", смята бизнесменът.

Любопитна е и тезата му за бизнес средата у нас. "Ако се говори за бизнес средата за държавни поръчки, най-вероятно е лоша, както се твърди, но аз не се наемам да я окачестявам, защото там не участвам. Аз не участвам нито в търгове за пътища, нито за площади, аз работя за износ. Но ако някой иска да произвежда, за да се конкурира на световния пазар, средата е чудесна", смята Стоянов.

Инженерът прави филм по своя книга

Освен с бизнеса и инженерството в последните години Младен Стоянов гледа да отделя все повече време и на важните неща в живота – семейството, духовността, хобитата си. Не се отказва от летенето като любител пилот, а отскоро отделя енергия и вдъхновение, за да пише книги.

Първата му книжка - "Ново начало", изненадващо се харесала много на близки и познати и набързо раздал 1000 броя. Описва житейски истории, които хората с лекота четат до 2-3 ч. през нощта.

От съвсем скоро Младен Стоянов се е впуснал в още една творческа ниша – киното. Финансирал е филм по книгата си "Опърничавите", която "надраскал" за няколко седмици, докато бил на почивка със семейството си на Малдивите. Филмът се очаква да излезе на екран през май. В главната роля е актьорът Симеон Лютаков. Ако лентата си върне парите, бизнесменът е решен средствата да останат за кино и да ги вложи в нова продукция.

Освен за бизнеса и интересите си Младен Стоянов се стреми да отделя и повече време за семейството си. Той има четири деца, а преди няколко месеца големият му син Мариян го е дарил с първородна внучка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #8

  Това е изкуството на живота ! Да намериш своя път, който прави и другите щастливи !

 2. Entdecken
  #7

  Браво! Само да се пази от тримата дебелаци да не му пробутат пестицидни марули за да му гепат бизнеса!

 3. Boris Kamov
  #6
  Отговор на коментар #1

  Човекът е свършил добра работа, вложил е ум и усилия и сега печели честно заработени пари от реален бизнес. Това не се среща често в мутренска България.По-скоро бих "оплюл" смотаните журналисти и редактори за думата "фурор". Те сигурно не знаят какво означава тази дума...

 4. Нато Натов
  #5

  Браво. Но да попитам. В България използва ли се този уред? Най-вероятно употребата му се избягва, поради изключително високото качество на нашето мляко.

 5. Обектив
  #4

  Браво ! В основата на прогреса стоят именно такива неспокойни творчески личности и предприемчиви хора ! Желаем му успех !

 6. o.petti
  #3

  Браво на човека!

 7. анита хегерланд
  #2

  Без да умаловажавам постижението на умния българин, искам да вметна, че във Великобритания има ферма, в която кравите сами се отглеждат. Примамват ги с храна към доилката и когато кравата е гладна, сама се храни. Целият комплекс е с видеонаблюдение и няма пастири или охрана. Доят я когато тя сама отиде към доилката, а устройството почиства вимето и отчита количеството и другите показатели, по които следят млеконадоя.

 8. Георги Бочев
  #1

  Къде са троловете да го оплюят?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.