Българин обучавал химиците в нарколаборатория на турски бос

"Българин е обучавал химиците в нарколабораториите на турския престъпен бос Салим Гизер - Лисицата". Това съобщи зам.-директорът на НСБОП полк. Венелин Великов след закриването на семинара "Демонтаж на нелегални лаборатории" в Академията на МВР.

Лисицата беше задържан миналия месец при съвместна акция на българските и турски служби за борба с наркотрафика. Смята се, че той е бил приближен на убития показно през август в София Филип Найденов - Фатик.

По думите на полк. Великов, още няколко българи са били командировани в турски цехове за производство на синтетична дрога през тази година.

Той каза още, че през последните две години в Сърбия са разбити 24 нарколаборатории и част от производството се е преместило в България. От 2002 г. досега у нас са разкрити 5 нелегални цеха, което пък станало причина част от този процес да се пренесе в Турция.

Полк. Великов обясни още, че основният канал за дрога за Турция и арабския свят минава през ГКПП "Капитан Андреево". Оттам част от количеството амфетамин и каптагон се транспортира за Швейцария, Холандия и Германия. По обратното трасе минава турският хероин за Балканите и Европа.

Според полк. Великов, бумът на синтетичната дрога се дължи главно на добрите печалби. 1 грам амфетамин струвал 50 цента в Западна Европа, у нас той поскъпвал до 2-3 евро, в Турция цената му нараствала до 7 евро, а в Близкия Изток стигала 25 евро.

За миналата година в България са заловени 120 килограма синтетична дрога, 135 000 броя хапчета амфетамин и 400 000 броя хапчета каптагон. Разкрити били и три нарколаборатории. От началото на тази година разкритите лаборатории са две.

Шефът на НСБОП Румен Миланов пък обобщи, че разпространението и употребата на синтетична дрога нараства в почти цяла Европа, САЩ и Азия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?