Българин оглави информационната агенция на Евросъюза

Българинът Крум Гърков е избран за директор на Агенция за информационните системи на Европейския съюз, съобщи естонската информационна агенция БНС.

Гърков е бил предпочетен пред белгиец, работил дълги години в Европейската комисия, като първоначалните претенденти за поста са били десет.

 

Българинът е бил оперативен директор на "Експериън Груп" (Experian Group) от 2007 г. досега, е преди това е бил програмен директор на "Хюлет Пакард" ( Hewlett-Packard ) в Брюксел и шеф на информационните системи на Националната агенция за приходите.

 

Новата агенция на ЕС е базирана в естонската столица Талин. Тя ще отговаря за Шенгенската информационна система от второ поколение (SIS II), визовата информационна система на ЕС (VIS), информационната система на ЕС за кандидатстване за убежище (EURODAC) и други ИТ системи.

 

Първите задачи на агенцията са изграждането на инфраструктурата ѝ и съгласуването на вътрешните процеси, свързани с работата на персонала.

 

Агенцията на ЕС за информационните технологии ще започне работа не на 1 юли, както бе предвидено предварително, а през есента.

 

От пресслужбата на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом уточниха, че новата служба ще бъде напълно функционална през декември.

 

Тази година работа в нея ще започнат 75 души, като числеността на персонала все още се уточнява

 

Техническите служители на агенцията ще работят основно в Страсбург.  

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?