Българин оглавява мисията на МВФ в Украйна

В Киев започна работа мисия на Международния валутен фонд (МВФ), оглавявана от българина Николай Георгиев, съобщи ИТАР-ТАСС. Георгиев е бил зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, а в последните две години е ръководител на мисията на МВФ за Молдова.

Експертите ще останат в страната до 14 март, съобщи представителството на МВФ в Украйна. Целта на мисията е да оцени ситуацията в страната и да обсъди икономическите реформи, от които зависи подкрепата на международната финансова институция.

 

Във вторник руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е готова да работи заедно с Международния валутен фонд (МВФ), за да накара Украйна да направи необходимите икономически реформи.

 

На въпрос дали Москва ще продължи да оказва помощ на съседната страна според постигнатата по-рано договореност за купуване на украински еврооблигации на стойност 15 милиарда долара, Путин посочи, че Русия "по принцип е била готова да предоставя допълнителни траншове".

 

Западните партньори молят обаче да не го правим, отбеляза руският държавен глава.

 

Те ни молят заедно да работим в рамките на МВФ, за да подтикнем украинското правителство да направи реформи. В тази насока възнамеряваме да работим, допълни Путин.

 

За последен път мисия на МВФ е посещавала Киев през октомври 2013 година, а последният меморандум между Украйна и МВФ бе подписан през лятото на 2010 година, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Тогава Фондът откри за Киев нова програма за финансиране на обща стойност 15.5 млрд. долара, но Украйна успя да получи само първите два транша или общо 3 милиарда долара. Програмата бе спряна, тъй като Украйна не изпълни изискванията на МВФ.

Споделяне

Още от Свят