Българин, осъден доживот в Австрия, нарече съдията "нацистка свиня"

Българинът Цветан Рангелов, осъден на доживотен затвор за убийството на двама австрийски граждани, нарече съдия от Виенския апелативен съд "нацистка свиня", след като обжалването на присъдата му бе отхвърлено в понеделник, съобщи вчера, съобщава вестник "Остриън индипендънт", цитиран от БТА.

"Присъдата може да бъде единствено доживотна", каза председателката на тричленния съдебен състав Ингрид Йелинек. Малко по-рано, когато тя обяви, че

жалбата е отхвърлена, Рангелов излезе от съдебната зала с викове "нацистка свиня", съобщава изданието. Йелинек добавила също, че Рангелов е убил хладнокръвно двамата австрийци от чиста алчност.

Съдът в Корнойбург, Долна Австрия, осъди Рангелов, на 48 г., на доживотен затвор за убийството на Кристоф Тим, на 50 г., и съпругата му Моника, на 49 г., съдържатели на известна таверна в Пахфурт на Великден миналата година.

Той бе признат за виновен и за опит за убийство на 21-годишната им дъщеря Тамара и за кражба на 1000 евро от заведението.

Рангелов отрече да убил двойката, но бе осъден, след като ДНК от мястото на престъплението съвпадна с неговата и след като Тамара, която бе тежко ранена при нападението, го разпозна. Тя оцеляла, тъй като се престорила на убита, след като Рангелов я прострелял.

Изданието припомня, че Рангелов, "провинциален лидер от българската ултра националистическа партия Атака", се опитал да обере ресторанта и застрелял двойката, която се опитала да се защити. Той избягал в България след убийствата, но бе арестуван няколко седмици по-късно и екстрадиран в Австрия през юли.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?