Българин осъден в Кентъки за пране на пари за милиони долари

Българин осъден в Кентъки за пране на пари за милиони долари

Собственикът на българска крипто борса е осъден за предоставяне на услуги за пране на пари на източноевропейски синдикат за кибер измами, съобщи "Кионтелеграф", предаде БГНЕС.

53-годишният Росен Йосифов е български гражданин. Той е собственик на борсата за криптовалута "RG Coins". Осъден е за управление на организация за пране на пари за милиони долар,и като част от схема за транснационални аукционни измами.

След двуседмичен процес Йосифов е признат за виновен от федералното жури във Франкфорт, Кентъки, за заговор за пране на пари и за заговор за рекет. Всяко от двете престъпления се наказва с до 20 години лишаване от свобода, но конкретният вид и срок на наказанието ще бъдат определени на 12 януари 2021 г.

Съдът установи, че най-малко 900 американски граждани са били измамени по схема със съучастници на Йосифов в Румъния. Те публикували реклами в популярни тръжни платформи като eBay и Craigslist за стоки с висока стойност, например несъществуващи превозни средства.

Според съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ, измамниците са предоставяли на жертвите си фалшиви документи и фактури, включващи търговските марки на реномирани компании. С цел видимост и легитимност групата е наемала дори кол центрове и "помощен персонал", за да разсее притесненията на своите купувачи.

След като са получили плащанията, Йосифов обръщал средствата в крипто активи и е превеждал приходите на офшорни перачи на пари.

Съдът установи, че Йосифов съзнателно е предоставял услуги чрез престъпния синдикат поне от септември 2015 г. до декември 2018 г. През това време той е обменил биткойни на стойност повече от 4.9 милиона долара за четирима други членове на организацията.

Арестите са извършени от щатските и федералните власти с помощта на Румънската национална полиция и Румънската агенция за преследване на организираната престъпност.

Росен Йосифов е 17-ят обвиняем, осъден по делото, като в момента трима други бегълци са на свобода. Повече от една дузина от обвиняемите бяха екстрадирани от Румъния.

"RG Coins" е основана през април 2014 г., като уебсайтът е продавал хардуери и е улеснявал обмена на криптовалути за региона на Източна Европа.

Споделяне

Още от Свят