Българин от Истанбул изправя на съд патриарх Вартоломей

Представители на българската православна общност обвиняват гръцкия патриарх, че е ограничил свободата на вероизповеданието на българите. Сега турски прокурор иска гръцките духовници да бъдат наказани. Има вероятност те да бъдат осъдени на затвор, предаде Дойче веле.

Кореспондентът на радиото отбелязва, че повод за днешния конфликт е окръжно на гръцкия патриарх в Истанбул, с което той низвергна българския свещеник Константин Костов. Бившето ръководство на българската православна община подаде оставка, а новоизбраното изпълни волята на патриарха и уволни отец Костов. Тогава Божидар Чипов, който е член на църковното настоятелство, се обърна към съда.

Гръцката патриаршия е институция, която помага на гърците в Истанбул да изповядват вярата си, заявява Чипов. Според него тя няма никакво друго значение и никакви други правомощия, но се опитва да лиши от права българите. Чипов нарича Вартоломей "гръцки", а не "вселенски" патриарх - титла, която използват и турските власти.

Чипов твърди, че се прави опит за асимилиране българската общност, тъй като гръцката патриаршия смята, че всички българи са елини, че българската общност ѝ е подчинена и я управлява, и затова трябва да се прави, каквото тя нареди.

Божидар Чипов посочва, че това противоречи на турските закони. "Дойче веле" отбелязва, че през 1996 г. гръцки митрополит бе осъден на половин година затвор, след като отслужил литургия на гръцки език в българската църква. Оттогава гръцките православни свещеници нямат достъп до българските църкви в Турция. Божидар Чипов осъжда и опита на гръцките духовници да заменят кръщелните свидетелства на българите с гръцки.

Божидар Чипов не се надява на подкрепа от България, се отбелязва в кореспонденцията от Истанбул. Двете фракции в България ще се борят, за да бъдат признати от Гръцката православна църква. Жертва на това ще станат българите в Истанбул. И желанието на България да стане членка на Европейския съюз играе важна роля, смята Божидар Чипов.

"Ясно е, че гръцкото правителство прави всичко възможно да подобри официалния статут на патриаршията в Истанбул. То настоява между другото да се открие факултет по теология. Гърция ще гласува при вземането на решението България да влезе в Европейския съюз. Разбира се, че и това играе съществена роля", заключва Чипов.

Гръцката православна патриаршия се въздържа от публични изявления на тази тема. Не взема отношение по обвиненията на българските православни и по съдебния процес. При показанията си пред турския съд патриарх Вартоломей заяви, че е глава на всички православни в Турция. Той обвини водача на българските православни, че не спазва законите и ритуалите на православната църква.

Сега предстои турски адвокати да изяснят кой какви права има. Това не е лесна задача, тъй като Турция сама чука на вратата на Европа и правата на християнските малцинства са едни от важните теми при преговорите с Европейския съюз. Прибързаните решения могат да се окажат пречка по този път, отбелязва "Дойче веле".

Споделяне

Още от България