Българин получи 18 години затвор в Ню Йорк за рисуване на свастики

Българинът Ивайло Иванов е осъден на 18 г. затвор в Ню Йорк за незаконно притежаване на оръжия и антисемитски прояви. Това съобщи в петък електронното издание на местния вестник "Бруклин ийгъл".

Присъдата, издадена от съдията от Върховния съд на Бруклин Нийл Джон Файъртог, бе очаквана, след като по-рано този месец 39-годишният Иванов се призна за виновен. Заради това той получи по-малко наказание. Като част от споразумението с прокурорите, българинът се отказа от правото си да обжалва присъдата.

Преди официалното прочитане на присъдата, българинът заявил, че само е рисувал със спрей нацистки свастики, за да привлече вниманието към антисемитизма. Той определил притежавания от него арсенал от самоделни бомби като странно хоби и признал, че по онова време е взимал амфетамини.

"Моите намерения и мотивация за извършването на това престъпление от омраза не бяха основани на антисемитизъм. Бе точно обратното", уверил Иванов, който бил облечен в еврейска религиозна дреха.

Българинът поднесъл неколкократно извиненията си на града и на еврейската общност. Той уверил, че арсеналът от оръжия и бомби, които държал в дома си, не бил предназначен да навреди на никого.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?