Българин получи доживотна присъда в Иран за наркотрафик

Българин получи доживотна присъда в Иран за наркотрафик

Арестуваният за трафик на 130 кг. хероин в Иран български шофьор Живко Русев е осъден на доживотен затвор.

Русев може да обжалва наложената му присъда пред по-горни съдебни инстанции, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов.

За трафик на наркотици Русев можеше да получи и смъртна присъда от Иранския революционен съд. Затова Горанов посочи пред Меdiapool, че наложената на Русев доживотна присъда може да се приеме като "положителен сигнал".

Съдът все още не е излязъл с мотивите за присъдата, но, каквито и да са те, МВнР ще посъветва българина да я обжалва. Между България и Иран няма спогодба за екстрадиране.

"Вярваме в презумпцията на невинността", отбеляза още Горанов.

55-годишният шофьор бе арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бяха открити около 130 кг. хероин. Българинът отрича да е знаел за дрогата, която е превозвал.

По същото дело подсъдими са и десетима иранци. Според местните закони всеки, хванат със 100 грама хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

За задържането на Русев предишното ръководство на външно министерство съобщи, че е било уведомено от иранските власти едва през януари, а транспортната фирма не е подала информация, въпреки неговото изчезване преди четири месеца.

Споделяне

Още от България