Българин получи наградата за европейски гражданин на годината

Българин получи наградата за европейски гражданин на годината

Българинът Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия" край Италия, получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Церемонията се състоя в българския парламент.

Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, евродепутатът Кристиан Вигенин, който е вносител на номинацията за наградата, депутати, представители на неправителствени организации.

Петров, който е бил механик на кораба "Коста Конкордия" рискува живота си, но успява да спаси повече от 500 души от потъващия кораб, като прави шест курса с една от спасителните лодки. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" заседна на скали край италианския остров Джилио, като по това време на борда са се намирали повече от 4200 души.

Петър Петров разказа пред журналисти, че това е най-тежкият инцидент, който е преживял през 17-годишната си практика като моряк и допълни, че опитът го е направил хладнокръвен и това му е помогнало да действа по този начин.

Петър Петров определи себе си като човеколюбив и посочи, че именно това е бил мотивът му да помогне на толкова много хора.

Той си спомня особено ярко британско семейство с малко дете, на които е помогнал да намерят спасителна лодка.

Европейският парламент присъжда всяка година Наградата за европейски гражданин, която е под формата на почетен медал и има символична стойност.

Тя се връчва за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от ЕС или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.

Тази година има 37 лауреати от 18 държави членки на ЕС.

На 7 и 8 ноември всички носители на наградата ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел. Те ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

Споделяне

Още от България