Българин призна пред американски съд вина в "пране на пари"

Български гражданин се призна за виновен в пране на пари за източноевропейска международна престъпна групировка пред съд в окръг Колумбия, САЩ, съобщи PR Newswire в петък. Изданието е цитирано от БТА.

Според документи от съда за по-малко от година групировката е отнела с измама над 1.4 милион долара от американски граждани.

Четиридесет и три годишният българин Георги Бойчев Георгиев се призна за виновен по обвинение в пране на пари. Той бе екстрадиран от Полша в САЩ през декември 2009 г. Присъдата ще бъде произнесена на 23 юли. Георгиев може да получи до 20 години затвор.

Георгиев участвал от юли 2005 до ноември 2006 г. в схема за изпращане на измамни реклами в и-Бей и други сайтове, в които се предлагали скъпи коли и лодки за продан. Когато американските жертви на измамата проявявали интерес към стоката, с тях се свързвал по електронната поща мним продавач. Жертвите получавали инструкции да преведат пари чрез eBay Secure Traders - организация, която няма нищо общо с й-Бей, но била използвана като измама, за да помислят жертвите, че пращат пари в обезопасена ескроу сметка, където сумите да се държат до доставката на обещаните стоки.

Вместо това парите на жертвите били прехвърляни в банкови сметки в Унгария, Словакия, Чехия и Полша, които се контролирали от членове на престъпната организация.

Освен Георгиев обвиняеми по делото са Роман Теодор, Георги Василев Плетньов, Ивайло Василев Плетньов, Николай Георгиев Минчев и Антоанета Ангелова Гетова. На 2 декември 2009 г. Ивайло Плетньов и Николай Минчев бяха осъдени на съответно 30 месеца и 4 години затвор за участие в заговора за измама.

Властите на САЩ продължават да работят с колеги от Румъния и Полша по случаите на останалите обвиняеми.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?