Българин произвел фалшива кредитна карта на името на Бил Гейтс

22-годишен български студент е произвел фалшива кредитна карта на името на Бил Гейтс. Студентът, чието малко име е Алексей, е заловен при международна полицейска акция на "Сикрет сървиз", Европол, българските спецслужби и други чужди служби, съобщи в четвъртък главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Досега в рамките на операцията, която се провежда едновременно на територията на 25 държави, са арестувани около 30 души. Очаква се бройката на задържаните да надхвърли 50. Официалните резултати от операцията ще бъдат оповестени в петък следобед българско време във Вашингтон.

Всички задържани са участвали в международна мрежа за фалшифицирането на документи - кредитни карти, паспорти, шофьорски книжки, и евробанкноти.

По думите на ген. Борисов, заловеният в момента на изработването на фалшификати 22-годишен българин е имал ключова роля в международната групировка. Той често е пътувал между Македония, Украйна, САЩ и Канада.

Другите заподозрени българи, върху които МВР работи, в момента са извън страната и затова чужди служби ще се занимават с тях.

Най-добра престъпната група е била в изработването на фалшиви кредитни карти. Те вземали кодовете на истински кредитни карти и правели фалшиви копия. Чрез тях са източвани пари от банковите сметки на нищо неподозиращите собственици на истинските кредитни карти и чрез Интернет са трансферирани милиони долари, обясниха специалистите. Нанесените щети все още не могат да бъдат изчислени точно.

Фалшивите копия на кредитните карти били на Master Card, Visa, Citibank. Фалшифицирани са и пътнически чекове "Томас Кук".

Полицейската операция по разбиването на престъпната групировка била подготвяна от година и половина и били вложени доста средства, за да бъдат обучени специалисти от българското МВР. Те разгадали кодовата система и внедрили агенти в групировката, чрез които успели да заловят престъпниците.

На брифинга участваше и посланика на Германия у нас Харолд Киндерман, който посочи, че в страната му са изправени пред голям проблем с фалшивите кредитни карти. Затова от 1 август, за да пътуват с влак, всички в Германия плащали билетите си кеш.

"Виждате, една държава като Германия променя нещо, което е било толкова удобно за немските граждани да се движат с кредитните си карти, само заради подобни главанаци", коментира ген. Борисов.

Немският посланик допълни, че с разбиването на тази престъпна групировка е разбита и мрежа, която би могла да финансира терористи. Без да прави пряка връзка, Борисов обясни, че според испанските служби финансирането на атентатите в Мадрид през март т.г. е станало именно чрез изтеглянето на суми посредством фалшиви кредитни карти.

Още от България