Българин, румънец и двама италианци са снабдявали камората с фалшиви евро

Българин, румънец и двама италианци са арестувани от финансовата полиция в южна Италия в хода на операцията "Фалшиви пари" (Fake Money), съобщават местни медии в сряда, цитирани в кореспонденция на БТА от Рим.

Операцията е осъществена в град Фоджа, в областта Пулия, в сътрудничество с прокуратурата и по искане на областната дирекция "Антимафия".

Името на арестувания българин не се съобщава, а румънецът е посочен като експерт по информатика с инициали Б.О.И. Двамата италианци са Луиджи Кода и Джанфранко Лакуаля, известни на органите на реда като криминално проявени рецидивисти от престъпната организация "Дружеството от Фоджа".

Срещу тях е формулирано обвинение в производство и разпространение на банкноти със средна и висока стойност, изработени в склад, който бил превърнат в нелегална монетарница.

Разследването е продължило две години. Луиджи Кода се опитал да избегне рутинна полицейска проверка и при започналото преследване изхвърлил от колата портативен компютър, който бил прибран от финансовите полицаи. В него те откриват файлове с матрици на банкноти евро.

Разследването обхваща цялата провинция Фоджа и води до върховете на организацията от мафиотски тип. Събраните доказателства сочат, че "Дружеството от Фоджа" е решило да разнообрази незаконната си дейност и редом с рекетирането и търговията с наркотици се специализира и във фалшифицирането на пари. Организацията започва да върти този бизнес съвместно с неаполитанската камора и по-конкретно с фамилията Казалези.

При полицейската акция в склада печатница е заварен румънският специалист, който неуморно и точно възпроизвеждал банкноти от 20, 50 и 100 евро. Конфискувани били 250 хиляди евро и 2654 холограми.

Повишеният интерес към фалшиви банкноти от страна на големите организации от мафиотски тип намира потвърждение в годишния доклад на италианските тайни служби, който наскоро бе депозиран в парламента. В раздела за анализ на организираната престъпност се изтъква, че по данни от службите за разузнаване и вътрешна сигурност са били проведени редица успешни полицейски операции, завършили с многобройни арести и присъди.

Това принуждава босовете на сицилианската "Коза ностра", на калабрийската ндрангета и на неаполитанската камора да търсят допълнителни и бързи източници на кеш, тъй като са задължени да се грижат за издръжката на семействата на осъдените и да "подобряват" условията, при които те излежават присъдите.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?