Българин се оплака, че Баумгартнер му откраднал идеята за скока

Иван Трифонов дал през 2005 г. всичките си изчисления на австриеца, а той не му се обадил повече

Българин се оплака, че Баумгартнер му откраднал идеята за скока

Три дни след като австриецът Феликс Баумгартнер осъществи своя исторически скок от стратосферата и подобри рекордите за най-високо изкачване на балон, за свободно падане от най-голяма височина и за най-голяма развита скорост, развита от човек без помощни средства, българинът Иван Трифонов го обвини, че му е откраднал идеята.

Той живее от години във Виена и, по думите му, се видял с Баумгартнер още през 2005 г., когато го помолил да му съдейства, за да осъществи мечтата си. Австриецът обаче си записал данните и изчисленията и никога повече не му се обадил.

Българинът държи 4 световни рекорда в книгата на Гинес, тъй като е първият човек, прелетял с въздушен балон над Средиземно море, първият, стигнал с балон до Северния и Южния полюс, както и първият, изпълнил полети с балон над Кремъл, над Йерусалим и над Китайската стена.

"Радвам се на успеха на Баумгартнер, но това беше моят проект. Нямах обаче финансовата сила на "Ред Бул", за да изпълня мечтата си. Сега трябваше да гледам как Феликс представя моя проект като свой", оплака се българинът пред австрийския вестник "Курир".

По думите му Трифонов тренирал за екстремното начинание от години. Плановете му били да скочи от 50 км, а не от 37, както направи Баумгартнер. Нарекъл проекта си "Мисия Уран". Обсъждал го с руски космонавти още през 1992 г. Нуждаел се от 6.5 млн. евро, за да реализира плана си, докато Баумгартнер похарчи 50 млн. евро.

"Три пъти се молих на "Ред Бул", последният път беше през 2002-ра, но и трите пъти получих отказ... Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе като консултант. Той ми каза: "Скоро ще ти се обадя", но не изпълни обещанието си. Разчитах на честността му. Това обаче беше голяма грешка", съжалява Трифонов.

За последно българинът опитал да се свърже с Баумгартнер в края на миналата година, когато му изпратил коледна картичка с въпроса – кога ще се реализира проектът му. Австриецът обаче му отвърнал кратко, че няма нужда от него. След това Трифонов разбрал от медиите за предстоящия скок "от ръба на космоса".


"Идеята за скок със свободно падане от стратосферата датира отпреди повече от 50 години", реагираха веднага от спонсора "Ред Бул", цитирани от в. "Курир". "През годините "Ред Бул" и Феликс Баумгартнер разгледаха множество проекти, включително и този на г-н Трифонов. Неговата концепция обаче изглеждаше неубедително и изобщо не е разработвана", категорични са от компанията за енергийни напитки.

Въпреки това Трифонов продължава да твърди, че той е автор на идеята, като уточнява, че първоначално е имал поне утехата, че ще присъства лично на събитието в Розуел (САЩ), но в последния момент му казали, че няма място. "Вероятно се уплашиха, че ще се разбере, че не Феликс е основоположник на проекта", разсъждава българинът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?