Българин спечели световен уиски конкурс

Българинът Иван Иванов спечели световен уиски конкурс, организиран от прочутата марка "Бушмилс" с цел създаване на нов бленд уиски (т. нар. смесено уиски), съобщава ирландският вестник "Хералд", цитиран от БТА. 28-годишният Иванов, който е родом от Свищов, победи в конкуренцията на финалисти от девет държави, избрани чрез гласуване във "Фейсбук". Сред конкурентите му бяха главен сомелиер, бивш брокер на "Уолстрийт" и ръгби звезда.

Своеобразната уиски "Олимпиада" включваше разнообразни "дисциплини" - от смесване и пробване на напитки през правене на бъчви до скално катерене и стрелба с лък. Естествено, участниците трябваше да разпознават различни видове "Бушмилс" чрез отпиване. Домакин на "Олимпийските игри" бе дестиларна на
живописното крайбрежие на Северна Ирландия.

За награда Иванов получава възможността да прекара един месец в Северна Ирландия, за да работи с майстор дестилатор по нов бленд уиски. През този период българинът ще бъде настанен в луксозен апартамент и ще получи 5 хиляди лири стерлинги.

"Това е невероятно! Изумително. Това е като сбъдната мечта", възкликна щастливият победител. Той довери, че изобщо не се е подготвял за състезанието, макар да призна, че е любител на "Бушмилс" и е пробвал повечето видове уиски на тази марка.

Българинът е завършил Стопанската академия в Свищов. Пътувал е по света като барман и воден спасител.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?