Българин, сражаващ се срещу силите на Асад в Сирия, е бил убит

280 чуждестранни бойци, сражавали се на страната на бунтовниците в Сирия, са убити от юли 2012 домай 2013 година, като един от тях е гражданин на България.

 

Това се казва в проучване на експерти от Института за близкоизточна политика във Вашингтон и организацията Flashpoint Global Partners, които следят и анализират екстремистки сайтове.

 

Голям брой чуждестранни бойци отиват да се бият на страната на бунтовниците в Сирия, която се е превърнала в "поклонническа дестинация" за сунитски бойци, също както Испания е била дестинация за леви активисти в гражданската война през 30-те години, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Най-много са убитите чужди бойци от съседни или близки на Сирия страни, обхванати от конфликти в резултат на Арабската пролет, посочва Ройтерс, като цитира проучването. Най-голям брой - 60 - са от Либия, следват 47 убити тунизийци, 44 саудитци, 32 йорданци, 27 египтяни, 20 ливанци.

 

Освен това има седмина руснаци, петима кувейтци, петима чеченци и трима иракчани.

 

Американски служител от сферата на сигурността каза, че няма официални данни за броя американците, отишли в Сирия, за да се бият срещу режима на Башар Асад.

 

Сред убитите чуждестранни бойци в Сирия има данни за по един от България, Дания, Франция, Узбекистан, Ирландия, Мароко, Алжир, Косово, Великобритания, САЩ, сочи проучването.

 

Авторите отбелязват, че "лъвският пай" убити в Сирия чужди бойци са се били на страната на най-екстремистката организация, участваща в бунта - фронта Ан Нусра, който според Вашингтон е клон на Ал Каида, добавя Ройтерс.

 

Повечето чуждестранни бойци уреждат и плащат сами пътуването и контактите си в Сирия, където влизат през Турция или Ливан, се казва в проучването.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?