Българин стана жертва на въоръжена палестинска групировка

Българският шофьор Кръстьо Радков, на 46 години, е бил убит на Западния Бряг на река Йордан, близо до град Джанин, съобщиха от Външно министерство.

Той е бил шофьор на един от строителните обекти в района.

Радков, родом от гр.Левски, е улучен в главата и починал на място, въпреки усилията за спасяването му, предаде електронното издание на израелския вестник Аарец.

След инцидента мъж се обадил в бюрото на Би Би Си в Ерусалим, за да съобщи, че радикалната палестинска групировка "Бригадите на мъчениците на Ал Акса" поема отговорност за убийството.

Само преди няколко дни три въоръжени палестински групи - "Хамас", "Фатах" и "Ислямски джихад" обявиха прекратяване на атаките срещу израелци за три месеца.

"Бригадите на мъчениците от Ал Акса", която е крило на "Фатах", заяви, че няма да се съобрази с примирието.

Радков е карал цистерна с вода и е снабдявал работниците в строителна фирма "Бараш", съобщи посланикът ни в Израел Цанко Яблански по БНР.

Инцидентът е станал около 1. 30 часа в Северна Самария, на границата между палестинските и израелските територии. В региона се строял път. Официалната версия на криминалната полиция на Израел е, че Радков е пътувал с камиона по второстепенен път. На пътя имало спряла кола и когато камионът е наближил, въоръжен човек излязъл и застрелял българския работник в главата. Предполага се, че това е бил снайперист. Оттам той бил закаран в болницата в град Хедера, най-близкият по-голям град на израелска територия.

Утре сутринта или тази вечер тялото му ще бъде преместено в централната морга в Тел Авив. Ще изпратим тялото му по-най бърз начин на семейството му, увери посланик Яблански. Той не се нае да коментира чие дело е убийството - все още информацията не била официална Бригадите на мъчениците от Ал Акса е въоръженото крило на движение "Фатах" на палестинския президент Ясер Арафат.

АП предаде, че палестинската част на групировката в Дженин е излязла с декларация, че не е съгласна с временното примирие между палестинци и израелци, и това убийство е само първата им стъпка.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?