Българин стигна топ позиция в банковия сектор в Европа

Шефът на ОББ Петър Андронов влиза в управата на белгийската КВС Груп

Петър Андронов

Един от доказалите се професионални банкери у нас – главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов, е поканен да заеме топ позиция в банковия сектор в Европейския съюз, стана ясно във вторник.

Съветът на директорите на една от най-големите финансови групи в съюза – белгийската КВС Груп, назначава Петър Андронов, настоящ главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър за България, в изпълнителния комитет. Той ще наследи Люк Попелиер като главен изпълнителен директор на бизнес ресор "Международни пазари" и ще отговаря също за KBC Asset Management. Самият Попелиер става главен финансов директор и изпълнителен директор на KBC Груп. Назначенията на Люк Попелиер и Петър Андронов са одобрени от Европейската централна банка и от Националната банка на Белгия.

И други българи работят на средни и мениджърски позиции в банковия сектор в ЕС, но не и на подобни високи постове в западноевропейските финансови конгломерати. Такива позиции по принцип трудно се поверяват на източноевропейци.

Андронов е един от най-известните действащи български банкери. Той изигра ключова роля в осъществяването на инвестицията на КВС Груп у нас, която след СИБанк придоби ОББ и в момента държи третата по големина банка в България. ОББ е и кредитната институция с най-висок кредитен рейтинг в България.

Роденият през 1969 г. Андронов от години председателства Асоциацията на банките в България. От 2002 г. до май 2007 г. той бе главен директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка и винаги е работил за подобряване на стандартите в банковия бизнес у нас.

Сегашната позиция на Андронов като главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп за България ще бъде заета от Питър Рьобен, настоящ главен изпълнителен директор на KBC Bank Ирландия. Андронов ще заеме новия си пост през май, но ще остане председател на надзора на ОББ и ще продължи да отговаря за банката и застрахователното дружество ДЗИ у нас.

"През последните 13 години Петър Андронов държи кормилото на бизнеса ни в България през едни много предизвикателни времена. Той успешно осъществи придобиването на ОББ и последвалото сливане със СИБанк и подготви нашите български дружества за процеса на дигитална трансформация. Качествата му също така бяха оценени и от външния свят, като той е печелил четири пъти наградата "Банкер на годината", но също така и "Мениджър на годината", приз "Буров" за банков мениджмънт, бил е номиниран за "Мистър Икономика" и му е присъдено званието Офицер на Ордена на короната на Белгия", коментира гланвният изпълнителен директор на КВС Груп Йохан Тейс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?