Българин успя да стъпи на К2

Боян Петров, снимка: climbingguidebg.com

Боян Петров е първият български алпинист, който е изкачил втория по височина връх в света К2, съобщи в петък сайтът "Дневник", цитирайки съобщение на специализирано интернет издание climbingguidebg.com.

Успехът на Петров е огромен. Той е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Така Петров попада в елитната група от алпинисти с хеттрик от върхове за по-малко от 100 дни.

Той вероятно е и първият инсулинозависим алпинист, който постига подобно постижение. На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.

Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да изкачи К2 (8611 м.) в четвъртък 31 юли навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх. Двама участници от неговата полска експедиция в четвъртък също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.

Очаква се официалното потвърждение от 41-годишния Петров по-късно в петък, тъй като той в момента слиза към базовия лагер, където е неговият сателитен телефон.

Атаката на К2 се е осъществила през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като първо поляците са се прибрали в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до момента нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Според Януш Майер софиянецът е атакувал върха заедно с Голомб и Качкан и дори е стигнал първи до най-високата точка. Италианският алпинист се е върнал по-рано без да изкачи върха.

Другите двама поляци Артур Малек и Павел Михалски се прибраха по-рано, след като стигнаха на 150 м от най-високата точка, заради съмнения за ангина на Малек. След това в лагер 4 се прибра Голомб, а накрая и Качкан. След като са пренощували във високата част от планината, днес всички заедно слизат надолу към базовия лагер.

Постижението на Петров има и друга стойност - той изкачи двата най-смъртоносни върха сред осемхилядниците от 1990 г. насам. Канчендзьонга е номер 1 по този показател, а К2 е втори, както и във вечната класация със 25% смъртни случаи. Във вечната ранглиста най-смъртоносен е Анапурна с 38% фатален изход.

Тази година планината беше изключително благосклонна към множеството експедиции, пише "Дневник". Освен че се отвори необичайно дълъг прозорец от добро време, условията за катерене също са се оказали идеални. След първите два дни на успешни опити на 26 и 27 юли, когато се качиха над 40 души, четиримата поляци, Петров и Симоне ла Тера останаха последни в опит да постигнат целта.

Споделяне

Още от България