Българин загина при взрив на бомба от Първата световна война в Белгия

Българинът Йордан Недялков (43 г.) е загинал при взривяването в белгийския град Ипр на боеприпас от Първата световна война, съобщиха местни медии, цитирани от БТА в четвъртък.

Според очевидци, злополуката е настъпила при обедната почивка на строителни работници в сряда. Недялков е издъхнал в болница от раните си, а турски гражданин, загинал на място, е втората жертва. Пострадали са още двама турци, от които единият е с тежки наранявания.

Четиримата работели на новостроящ се обект, където без надзор били оставени стари снаряди с дължина от 30 и ширина от 8 сантиметра. Според работодателя на пострадалите, снарядите не са били открити при изкопни работи, както първоначално се твърдеше, а са били събрани в непосредствена близост до новоизграждащата се постройка. Предполага се, че българинът и турците са се опитали да разглобят боеприпасите.

Въпреки че съществува фонд за обезщетение на пострадали при подобни случаи, семействата на загиналите няма да могат да се възползват от него, тъй като не са белгийци. Преди дни в посочения район са били открити стотици или дори хиляди невзривени боеприпаси от началото на миналия век, с чието прочистване са заети специални части на белгийската войска. Уточнява се, че прокуратурата ще разглежда случая като трудова злополука.

Заглавия от днешния печат обобщават, че 100 години по-късно Първата световна война продължава да взима жертви. В периода 1914-1915 г. Ипр е бойно поле, през което преминава траектория за нахлуването на германската армия във Франция. В битките за града загиват близо половин милион души, като в сраженията срещу германските войски се бият французи, британци и канадци. За пръв път в историята е използван горчичен газ (от германците) - бойно отровно вещество, познато повече като иприт.

През юни държавните и правителствените ръководители от ЕС ще пристигнат в Ипр, за да поднесат цветя в памет на жертвите и ще заседават в града в рамките на юнския Европейски съвет.

Споделяне

Още от България