Българин заплашен от смъртна присъда в Иран

Българин заплашен от смъртна присъда в Иран

Български шофьор на ТИР може да бъде осъден на смърт в Иран за наркотрафик, съобщиха от външното министерство в сряда. 55-годишният Живко Русев от Гълъбово е бил арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците, като в камиона му са открити 135 кг. хероин, укрит в тайник.

За задържането на Русев външното министерство е било уведомено от иранските власти едва преди две седмици, съобщи за Mediapool говорителят на министерството Драговест Горанов. В момента тече разследване срещу българина, като за трафик на наркотици той може да получи и смъртна присъда от Иранския революционен съд. Според местните служби Русев е бил част от широка международна мрежа за трафик на хероин от Афганистан.

Във външното министерство вече е създаден кризисен щаб, в който участват и представители на МВР и ДАНС. Подготвя се защитата на българина и се търсят дипломатически контакти в Иран.

Зам.-външният министър Милен Керемедчиев, който ръководи щаба, съобщи пред Mediapool, че Живко Русев до момента отрича да е знаел, че превозва крупното количество наркотици. Според разследващите ирански служби обаче има доказателства, че той е бил наясно какво превозва. В кабинката на камиона са били открити и инструментите, с които е бил направен тайникът.

От външното министерство отбелязаха още, че транспортната фирма, в която е нает като шофьор Русев – ЕТ "Тичък" - не е подала информация, въпреки неговото изчезване преди четири месеца.

"Поведението на фирмата е много странно. Първоначално дори дадоха името на друг шофьор", обясни Керемедчиев.

ЕТ "Тичък" е собственост на Иван Стефанов, а седалището на фирмата е в Костинброд.

Милен Керемедчиев обясни още, че в момента ДАНС и МВР разследват дали наркоканалът стига до България и има ли замесени българи.

Керемедчиев съобщи, че е готов спешно да замине за Иран, а случаят ще бъде обсъден и по време на посещението на ирански заместник-министър на външните работи, който се очаква между 2 и 3 февруари в София.

"Опциите наистина са много малко. Иранският революционен съд е много твърд по отношение на наркотрафика. През 2007 година в страната са екзекутирани над 200 души", посочи Керемедчиев и добави, че ще се направи всичко възможно българският шофьор поне да не бъде осъден на смърт.

В момента задържаният Живко Русев е в ирански затвор в добро физическо и психическо състояние.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?