Българин заведе ново дело в Истанбул срещу Вселенския патриарх

Българин заведе ново дело в Истанбул срещу Вселенския патриарх

Божидар Чипов, бивш член на църковното настоятелство в Истанбул, заведе дело срещу Патриаршията в Истанбул, съобщиха БНА като се подова на РИА Новости. Руската агенция е била известена за акта от гражданската организация „Платформата на националните сили на Турция".

„Платформата на националните сили на Турция" се стреми към закриването на Патриаршията, като се обръща към местните съдебни инстанции.

Божидар Чипов е подал иск в истанбулски съд срещу Патриаршията, тъй като шестима членове на Светия синод са чужденци, а не турски граждани, както трябва да бъде съгласно местните закони, е посочил официалният представител на „Платформата" Муамер Карабулут.

Според него съгласно турското законодателство и Лозанското споразумение от 1923 година, на основание на което е била създадена съвременна светска Турция,  патриархът в Истанбул е лидер на местната гръцка общност и ролята му се ограничава до религиозно представяне на живеещите в Истанбул „граждани от гръцко-православен произход".

Сегашният патриарх Вартоломей обаче, нарушавайки всички правови норми, се стреми към официално признание на вселенския му статут или лидерство на православния свят, казва Карабулут.

Представителят на „Платформата" припомни, че по решение на Вартоломей свещеникът от Българската православна църква в Истанбул Константин Костов е бил лишен от сана си, тъй като в проповедите си не е споменавал Константинополския патриарх като вселенски, отбелязва РИА Новости.

Впоследствие Костов е минал към Турската православна църква, която не признава базираната в Истанбул патриаршия.

Турският Касационен съд постанови на 26 юни, че базираният в Истанбул православен патриарх не е духовен лидер на православните християни по света, а е само глава на местната гръцка православна общност.

„Платформата на националните сили на Турция" смята, че решението на Касационния съд ще окаже влияние на процеса по закриването на базираната в Истанбул патриаршия, който „Платформата” е възбудила на 1 юли миналата година в Държавния съвет - висшата съдебна инстанция в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани