Българинът, изритал жена в берлинското метро, се изправя пред съда

Светослав Стойков все още е в ареста, за да не се укрие отново

Българинът, изритал жена в берлинското метро, се изправя пред съда

Българинът Светослав Стойков, който изрита в края на октомври м.г. жена по стълбите на станция на метрото в Берлин, се изправя пред германския съд, съобщи в четвъртък БНР.

Той е обвинен за нанасяне тежка телесна повреда, тъй като младата жена пукна главата си и счупи едната си ръка при падането, предизвикано от ритника на подсъдимия в гърба ѝ. Освен това Стойков има и две обвинения за ексхибиционизъм.

В момента българинът се намира в следствения арест, след като прокуратурата постанови постоянното му задържане, за да не се укрие отново. Стойков избяга в Южна Франция веднага, след като инцидента доби публичност и провокира вълна от възмущение в цяла Германия в края на м.г.

Впоследствие той бе задържан на централната автогара в берлинския квартал "Шарлотенбург" при връщането си обратно в германската столица. Тогава бе съобщено, че го заплашва присъда от до 10 години затвор, ако вината му бъде призната от съда, но сега БНР уточнява, че очакванията са Стойков да бъде осъден на 5 години.

Случаят предизвика силен обществен отзвук в Германия, след като местните медии разпространих видеозапис от охранителните камери в метрото. На него се виждаше как група мъже преследват млада жена и единият от тях безпричинно я рита, блъскайки я надолу по стълбите и след това си тръгва.

По-късно германската прокуратура съобщи, че заподозреният Стойков е с богато криминално минало и е съден за кражби, грабежи и хулигански прояви. Междувременно екип на Нова телевизия информира, че той е от ромски произход и за последно е живял с приятелката си в варненската ромска махала "Максуда".

Първоначално в Германия твърдяха, че нападнатата жена е от сирийски произход, но това бе опровергано от полицията, впоследствие руски медии приписаха нападението на мигранти, което в крайна сметка също се оказа манипулация. Местни популярни личности обявиха награда за всяка информация, която помогне на полицията да задържи извършителите. Възнаграждението достигна 60 000 евро.

Споделяне

Още от Свят