Българинът Мирослав Пенков спечели наградата на ББС за кратък разказ

Мирослав Пенков

Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на ББС за кратък разказ с произведението си "На изток от Запада".

Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор - южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ "Убежище".

Конкурсът тази година по изключение бе достъпен за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.

Тази година бяха подбрани десет творби вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британски актьори.

Членовете на журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите "На изток от Запада" изследва "трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти".

"Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин. Същевременно исках да напиша история за себе си в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам", разказва Мирослав Пенков.

29-годишният Пенков живее и учи в САЩ от 2001 г. В момента той преподава творческо писане в Университета на Северен Тексас.

В България под името "На Изток от Запада" бе издаден сборник с негови разкази. По думите на самия автор разказите му са писани едновременно на английски и български.

Споделяне

Още от

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?