Българинът, подозиран за атентатите в Мадрид, криел ръководство за експлозиви

Българинът Тони Радев, заподозрян в участие в атентатите в Мадрид на 11 март т.г., криел в жилището си ръководство за изработване на експлозиви, написано на испански, и планове на едно от водохранилищата на Мадрид, пише испанският в. Елмундо.

Радев беше задържан на 8 април в България по искане на испанската полиция, но месец по-късно бе освободен, "независимо от докладите на полицията, че е свързан с най-малко трима от замесените в атентата лица", отбелязва изданието. Подозренията на испанските власти бяха, че той е продал оръжие на извършителите на кървавия атентат, отнел живота на около 200 души, сред които и българи.

Радев е известен на българската полиция от 2000-та година, когато е бил разследван за дейности, насочени против сигурността на държавата. Установена е връзката му с египетската терористична групировка "Мюсюлмански братя". Той е разпространявал радикални ислямистки идеи и сътрудничил с ислямистки структури в Хасково, съобщава испанският вестник.

От публикацията в испанския вестник прозира стаяваният конфликт между българските институции - МВР и Националната следствена служба, по казуса с родния терорист, арестуван от контраразузнаването, но пуснат на свобода от следователите.

За задържането на българина съобщиха първо испанските медии, а МВР упорито отричаше като главният секретар ген. Бойко Борисов включително забрани на българските журналисти да говорят и питат за тероризъм. Той определи и публикациите в испанските медии като измишльотини.

Дни по-късно, след като НСлС образува дело и пусна от ареста Радев, шефът на следователите Ангел Александров спомена публично за случая. Източници от МВР негодуваха, че с големи усилия са убедили следствието поне да образува дело срещу задържания, който по-късно бе пуснат заради липса на доказателства за съпричастност към атентата.

На 1 юли с решение на българското правителство Радев бе включен и в националния Списък с лица и организации, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Актът целеше да се засвидетелства ангажираност и взимане на мерки по случая с българина, който вече бе пуснат от ареста и даваше интервюта от битака в Димитровград, където продавал дюнери.

В списъка той е посочен като Тони Радев Миленов, роден на 06.01.1978 година в Хасково, който с "с голяма вероятност е известен още като: а)Тунджай Рамадан Рашид;б)Тунджай Рамадан Мюмюн;в)Тони Радев Кафеджиев".Това стана след като срещу него бе образувано следствено дело в Националната следствена служба.

За да попадне нашия терорист в "черния списък", бяха направени и изменения, допускащи вписването и на лица, които не са осъдени, но срещу тях има образувано наказателно производство " за тероризъм, финансиране на тероризъм, образуване, ръководене или членуване в организирана престъпна група, която си поставя за цел да извършва тероризъм или финансиране на тероризъм, приготовление към извършване на тероризъм, явно подбуждане към извършване на тероризъм или закана за извършване на тероризъм по смисъла на Наказателния кодекс".

Следата към хасковлията бе подадена от Мадрид.

Испанските власти са уведомили Интерпол, че издирват Тони Радес и още пет лица от източноевропейски държави, писаха "Вангуардия", "Еуропа прес" и "А Бе Се". По време на разследването на атентатите в Мадрид според "Вангуардия" е била установена връзка между ислямските терористи, извършили атентата, и български трафиканти на оръжие. Предполага се, че те са продали на ислямистите намерените в апартамент в мадридския квартал "Леганес" оръжия.

Основното подозрение срещу Радес е, че имал връзка с оръжията (три автомата и един пистолет), намерени в апартамента в "Леганес", където се самовзривиха група терористи. Името и телефонният номер на Радес са били открити по време на обиск в дома му, извършен от испанската полиция няколко дни след атентатите. По тази причина испанските власти са поискали съдействието на България за издирване на лицето. Източниците на вестника са заявили, че става дума за български гражданин от турски произход, който се занимавал с незаконен трафик.

Споделяне

Още от България