Българинът, помогнал за спасяване на 500 души от "Коста Конкордия", става почетен гражданин на Европа

Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", помогнал за спасяването на над 500 души, е сред 37-те лауреати на наградата на Европейския парламент (ЕП) за европейски гражданин за 2012 година.

ЕП присъжда наградата от 2008 г. за изключителни постижения или действия в полза на Европа и по-доброто взаимно разбирателство между нейните граждани. Лауреатите ще получат почетен медал на церемония в своята страна през есента, а след това ще бъдат поканени на обща церемония в Брюксел на 7 и 8 ноември, съобщи информационното бюро на ЕП в България, цитирано от БТА.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб "Коста Конкордия" засeдна на скална маса край италианския остров Джилио. По това време на борда се намират повече от 4200 души. След сблъсъка със скалите, пасажерският кораб започва бързо да се пълни с вода. Екипажът подава сигнал за бедствие, но поради лошите метеорологични условия и влошаващата се ситуация с потъващия кораб, плавателният съд става опасен за всеки, който се намира в близък обсег до него.

При корабокрушението загинаха над 30 души.


В тази изключително сложна ситуация, първият механик Петър Петров, рискувайки живота си, успява да направи общо 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 човека. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.


Кандидатурата е внесена от българския член на ЕП Кристиан Вигенин. Депутатите от ЕП тази година предложиха общо 61 кандидатури. Лауреатите бяха определени от жури от членове на Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа