Българинът прави само задължителни застраховки

Българинът прави само задължителни застраховки

Българинът продължава да няма никаква застрахователна културна и малкото полици, сключени от хората, са задължителните, или са заслуга на кредитите, които в последните две години масово се предлагат в комбинация със застраховка "Живот" за потребителските или на дома – при ипотечните заеми. Това сочи проучване на "Галъп", направено по поръчка на "Интерамерикан България" и оповестено в сряда от изпълнителния директор на застрахователното дружество Коста Чолаков.

Допитването до 1010 души показва, че едва пет на сто от домашното имущество на българина е застраховано, като отделената сума за имуществена полица е между 20 и 100 лв. а около 20 процента от хората у нас имат само задължителната полица "Гражданска отговорност" и "Автокаско".

Показателен за нагласите на българите спрямо сключването на застраховки е фактът, че 67% от анкетираните признават, че пред последните 5 години и половина не са сключвали нито една застраховка, посочи Чолаков. В този процент влизат жени, възрастни хора и хора с ниски месечни доходи, предимно от по-малките населени места.

Най-често сключващите застраховки според проучването, са мъже на средна възраст с по-големи доходи - от столицата или от големите градове. Те формират онези 33 процента от българите, които въобще имат някаква застраховка

Една четвърт от анкетираните са казали, че не познават нито един застрахователен продукт. Най-позната е полицата "Живот",  посочена от 50 на сто от запитаните, следвана от Гражданска отговорност на автомобил – 42%, застраховка на недвижимо имущество – 30%, "Автокаско" – 20%, и здравна застраховка - 15%.

Най-честата комбинация от сключвани застраховки е Гражданска отговорност и Автокаско, която е посочена от 20% от хората, купували полици през последните 6 месеца и 19% от хората, които са се застраховали през последните 5 календарни години.

Основните причини, посочени от хората, които никога не са сключвали застраховки, са: високата цена, липсата на нужда от застраховка и на доверие в застрахователните компании.

71% от запитаните декларират, че не планират да направят каквато и да е застраховка в близката една година. Сред тези, които имат такова намерение, най-много ще купят полици за Гражданска отговорност – 18%, тъй като застраховката е задължителна, Автокаско – 7% , понеже преценяват риска за произшествие с автомобила като висок. Равен брой анкетирани – по 5%, имат намерение да сключат застраховка "Живот" или за недвижимо имущество, а с 1 процент по-малко – здравна застраховка, което показва, че у нас хората все още пренебрегват рисковете и смятат, че на тях нищо лошо не може да им се случи, коментираха от "Интерамерикан".

Анкетата  показва, че повечето от хората нямат необходимата информация нито за цените, нито за същността на застраховките.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?