Българинът разбира, че при НДСВ процесът на пълнене на хладилника е неотменен

Г-н Ралчев, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обвини левицата в конспиративни опити да саботира управлението на НДСВ и ДПС чрез "подкупване" на държавната администрация. Вярно ли е това, според вас, и защо тогава НДСВ включи в управлението и БСП?

Не знам точно какво е искал да каже г-н Илчев, но в моя регион - Варна протестите срещу програмата "От социални помощи към заетост" в две общини бяха инспирирани изцяло от червени кметове.

НДСВ не е включило БСП във властта. Това е една теза на дясната опозиция. НДСВ се стреми да управлява във възможно най-широк политически спектър и не е затръшнала вратата пред никоя политическа партия, която е искала да подходи градивно за решаване проблемите на българската държавност.

По отношение на чиновническия ешелон, целта на НДСВ беше да се подобри административният капацитет в цялата страна. Очевидно е, че претенциите на Европа в докладите са свързани с административния капацитет, това е един от резултатите на управлението, които явно трябва да се подобрят. За което са необходимо и нови закони.

Кои са приоритети на НДСВ за последния етап от работата на този парламент?

Предстои основно да се обезпечат години за България, а не само една година. През април предстои подписването на присъединителния договор за членството на България в ЕС.

Юни месец очакваме достойно представяне на НДСВ на изборите. Гаранция за това, че НДСВ ще бъде управляваща партия, най-вероятно в коалиционно правителство, е покачилият се рейтинг на партията през последната година. Той скочи от 5-6% на 13-14%. В отделни населени места, като Варна например, той е дори повече от този БСП.

Това означава, че обществото вече е почувствало промените, приело е пътя, който е начертан.

Българинът е прагматик човек. Той първо гледа хладилника си и после почва да прави изявления. Той и сега е доста сдържан, но вижда ясно и точно, че хладилникът се пълни. Българинът разбира, че процесът на пълнене на хладилника е неотменен. А за да бъде неотменен, трябва да има гаранции в управлението. Гаранцията, че този процес ще бъде доведен до край възможно най-бързо, е НДСВ да бъде в управляващото мнозинство и в следващия парламент.

Кои са законодателните приоритети?

В законодателен план, трябва да се довърши всичко, свързано с присъединителното право, с членството ни в ЕС. Трябва да се довършат и ангажиментите в юридически аспект, да се обезпечат приоритетите на НДСВ, свързани с образованието, със социалната дейност - да се развие активна социална политика, която някои очевидно се мъчат да кажат, че не разбират.

Парадоксът е в това, че политиката на социалния министър Христина Христова беше изцяло отричана като възможна за осъществяване, а сега се критикува в определени детайли, които, според опозицията, ѝ противоречат. Явно има неразбиране на развитието на тази политика.

До 2007г. имаме много отговорни задачи. Една от тях е да работим в защита на конкурентноспособността на българската икономика. Отчетът на отделни ресорни министри ясно и точно показват развитие. Например свършеното от министерството на земеделието във връзка с производството на зърно. Във всички сфери политиката вече дава резултат. Всяка година реалният резултат ще бъде налице.

Очевидно е, че бизнесът проумя и декларира две неща. Първо - управлението на НДСВ не се бърка в неговата работа и второ - това управление помага за развитието на бизнеса. Признанието е налице, чуждите капитали и доходите в отделните отрасли като туризма се увеличиха, строителството се разрасна.

Обърнете внимание колко хора из страната измазват външно къщите си. За пръв път българинът отделя средства да маже къщата си отвън, което не е екзистенц-минимума на обитаването на една къща. Това означава, че той може да отдели за това от своите доходи. Това са фрагментарни примери, но за мен те имат значение.

В заключение: пътят, който е начертало правителството и парламента, е правилният и той трябва да бъде следван неотлъчно. Отговорността на българския избирател на парламентарния вот през юни да осигури собственото си развитие и благополучие и в следващия мандат.

Смятате ли, че управляващото мнозинството на НДСВ и ДПС ще изкара безпроблемно мандата си?

Този въпрос въобще не седи, тъй като няма разумно основание той да бъде поставян на дневен ред.

Опасявате ли се от възможни нови разцепления в жълтата парламентарна група?

Не, разбира се.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?