Българинът със симптоми на ТОРС не е болен от атипична пневмония

Българинът, който пристигна от Канада на 16 април у нас със симптоми на тежък остър респираторен синдром /ТОРС/, не е болен от атипична пневмония, предаде БТА. Мъжът бе приет за наблюдение в Инфекциозната болница в София.

По указание на Световната здравна организация му бяха взети кръвни и други проби, които бяха изпратени в лабораторията по молекулярна диагностика на института Бернард Нохт в Хамбург. Днес в здравното министерство са получили информация, че резултатите от пробите са отрицателни.

По искане на Световната здравна организация, България е определила лабораторията по респираторни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести като координираща лаборатория по ТОРС. В перспектива тя ще получи от СЗО необходимите стандартизирани проби на вируса, а по-късно и тестове. Продължават да се изпълняват противоепидемичните мерки на граничния медицински пропускателен пункт на летище София. Специално за граждани, пристигащи от страни с разпространение на ТОРС, се извършва анкетиране и се организира активно медицинско наблюдение, припомнят от здравното министерство.

В нови 153-ма души са открити симптомите на атипичната пневмония за последните 24 часа, общият брой на заразените от вируса на ТОРС става 6727 души, според последните данни на Световната здравна организация. Досега 478 са починали от атипичната пневмония. Около 90% от новите случаи на ТОРС са регистрирани в Китай, с подозрения за болестта през изминалия ден в болници в страната са приети 138 души. По данни на СЗО, общият брой на заразените от тежкия остър респираторен синдром в Китай е 4409 души.

АФП предаде, че двама души са починали от ТОРС в Тайван, с което броят на жертвите в страната е достигнал 13. Вирусът на ТОРС е засегнал нови пет души и общият брой на заразените става 125, съобщи тайванското министерство на здравеопазването.

Световната здравна организация призова хората в страните, където има заплаха от ТОРС, да взимат мерки срещу заразяване, като на първо място мият по-често ръцете си. Неотдавна учени установиха, че вирусът на болестта може да се запази два дни по повърхността на предмети, най-вече върху пластмасови изделия. СЗО предупреди, че болестта се разпространява и чрез канализационните води в домове, където живеят заразени.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?